O bună parte din membrii proeminenți ai elitei biotehnologiei nu fac niciun secret din dorința lor de a trăi foarte mult, dacă nu chiar pentru totdeauna. Companiile biotech și startup-urile de longevitate vor oferi în 2024 pașapoarte pentru o viață sănătoasă mai lungă? Sutele de miliarde de euro investite în ultimii ani în cercetare vor aduce, în cele din urmă, rezultate cu adevărat notabile în acest domeniu încă avangardist?
În această privință, SUA conduc deja cursa tinereții veșnice prin antreprenorul de software Bryan Johnson, care a cheltuit deja miliarde de dolari în încercarea de a reversa procesul de îmbătrânire. Dar și Europa are susținători avangardiști ai longevității: miliardarul german Christian Angermayer este un investitor prolific în startup-uri de longevitate.
În al treilea trimestru al anului 2023, SUA au contribuit la 65% din toate tranzacțiile din sectorul longevității, a dezvăluit un raport (Q3: Longevity Investment Report). Europa s-a implicat și ea, atât cât a putut, prin Franța și Elveția, care, împreună, au contribuit la 23% din totalul tranzacțiilor, alături de Regatul Unit – 5%.
Phil Newman, fondatorul companiei de brokeraj de investiții în longevitate First Longevity și redactor-șef al Longevity.Technology, spune că deosebit de interesate de acest sector sunt așa-numitele family offices (birouri de familie) – companii private care se ocupă de gestionarea investițiilor și de administrarea averii pentru o familie bogată, în general una cu active investibile de cel puțin 50-100 de milioane de dolari, cu scopul de a crește și transfera în mod eficient bogăția de-a lungul generațiilor.
„Am avut întâlniri cu multe birouri de familie europene care doresc să investească în longevitate, investesc în fonduri și fac investiții directe. Longevitatea se potrivește foarte bine cu obiectivele sistemului lor de guvernanță de mediu, socială și corporativă, dar și cu viziunea lor asupra beneficiilor atât pentru decanii de vârstă, cât și pentru tinerele generații din aceste familii”, a declarat Phil Newman pentru Sifted – un brand media pentru comunitatea europeană a startup-urilor.
Pe ce mizează investitorii
Un domeniu major de interes este cel al clinicilor de longevitate. În 2024, cel puțin trei urmează să fie lansate în Europa: Maximon’s Ayun din Zurich, VC Apollo Health din Germania și o alta care urmează să fie deschisă la Stockholm, în Suedia.
„Aud despre două sau trei noi clinici de longevitate în fiecare săptămână. Acestea sunt o parte semnificativă a economiei longevității și sunt firme care înregistrează venituri semnificative foarte rapid”, spune Newman.
În ceea ce privește companiile de reținut, Newman a menționat startup-ul de diagnosticare Neko Health, fondat de fondatorul Spotify, Daniel Ek, și Hjalmar Nilsonne. Clinica de scanare corporală a lui Ek se concentrează pe îngrijirea preventivă, dar linia dintre prevenirea bolilor și prelungirea vieții este subțire, opinează Newman.
Longevitate vs. îngrijire preventivă
Cercetarea longevității se concentrează în principal asupra modului în care celulele umane se deteriorează odată cu vârsta și modul în care acest lucru poate fi reversat, astfel încât să nu ne alegem cu boli legate de vârstă. Îngrijirea preventivă se concentrează mai mult pe depistarea bolilor de care ar putea suferi oamenii și tratarea lor înainte de a apărea.
În medie, 3% din bugetele de sănătate din Europa sunt rezervate pentru îngrijirea preventivă, ceee ce arată că guvernele investesc mult mai mult în acest sector decât în cercetare. De asemenea, pentru majoritatea deținătorilor de capitaluri private pentru investiții, longevitatea rămâne încă un domeniu controversat.
„Este prematur pentru noi să investim în longevitate”, a declarat un investitor în domeniul sănătății, pentru Sifted, la sfârșitul anului trecut. Această reticență nu îi împiedică însă pe deținătorii de capitaluri să investească în suplimente de longevitate și tratamente pentru ei înșiși.
Numeroși investitori din diferite domenii de activitate au declarat, în ultimii ani, că fie iau suplimente pentru îmbunătățirea celulelor, cum ar fi NMN (mononucleotidă de nicotinamidă), NAD+ (Nicotinamidă adenin dinucleotidă) și spermidină, fie sunt deschiși la tratamente cu celule stem.
Bryan Johnson, în vârstă de 45 de ani, este unul dintre ei. Johnson și-a propus să redevină tânărul de 18 ani care a fost cândva. Anul trecut, el a postat pe rețelele de socializare că a fost injectat cu „celule stem suedeze tinere” prin intermediul startup-ului suedez Cellcolabs. Specializată pe biotehnologie, compania lucrează la producția în masă de celule stem și oferă, de asemenea, tratamente cu celule stem, în Bahamas, celor care sunt suficient de bogați pentru a-și permite prețuri extravagante. În același timp, Cellcolabs speră să reducă semnificativ costurile tratamentului cu celule stem.
Celulele stem pot fi folosite atât pentru tratarea bolilor legate de vârstă, cum ar fi artrita, cât și pentru, spre exemplu, curățarea arterelor înfundate.
Deschizătorii de drumuri
Așadar, dacă investitorii europeni doresc să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă, vom fi martorii unui boom al startup-urilor de longevitate în 2024? Probabil că nu. Majoritatea cercetărilor au încă un drum lung de parcurs până să poată dovedi că descoperirile făcute funcționează și în cazul oamenilor, nu doar la șoareci. Dar la fel de adevărat este și faptul că există deja nenumărați cobai umani care nu se sfiesc să parieze pe faptul că funcționează.
Așa se face că părerea generală a actanților din industria longevității este că domeniul are nevoie de investitori mai puțin controversați și mai credibili.
Un exemplu considerat credibil este Danish Novo Holdings, cea mai mare companie din Europa și holdingul din care face parte și Novo Nordisk, firma care se află în spatele „medicamentelor miraculoase” Ozempic și Wegovy, comercializate și pe piața românească și destinate, în principal, diabeticilor și, respectiv, supraponderalilor.
„Sectorul longevității este foarte încântat de Semaglutidă, substanța de bază din medicamentele vândute sub denumirile comerciale Ozempic și Wegovy . Succesul acestor medicamente arată potențialul terapiilor preventive pentru bolile de îmbătrânire”, spune Newman.
„Compania Novo Nordisk a declarat că va investi mai mult în prevenția transformațională, iar eu văd acest lucru ca pe o trambulină pentru companiile biotech din domeniul longevității care construiesc active clinice destinate, în cele din urmă, să fie cumpărate de big pharma”, spune el.
Calea pentru muritorii de rând
Pentru cei mai mulți dintre noi, clinicile și tratamentele de longevitate nu sunt o opțiune viabilă (încă).
În Europa, cele mai accesibile clinici de longevitate practică un abonament lunar de aproximativ 500 de euro, dar un tratament cu celule stem în Bahamas costă 20.000 de dolari, la care, inevitabil, trebuie adăugate transportul, cazarea și alte cheltuieli.
Opțiunile mai ieftine includ monitorizarea sănătății intestinale cu Zoe, un kit de testare care costă 300 de euro, sau monitorizarea nivelului de zahăr din sânge cu kit-ul startup-ului finlandez Veri, pentru un cost de 139 de euro pe lună. Analiza ADN-ului, în combinație cu analizele de sânge, poate oferi vizibilitate asupra bolilor ereditare și a zonelor care provoacă îngrijorare, la un preț suportabil.
Pentru Christian Angermayer, puzzle-ul longevității va fi în cele din urmă rezolvat printr-o unică descoperire – dar nu chiar acum. „Cândva, vom avea un an magic în care vom îmbâtrâni calendaristic cu an, dar vom întineri cu mult mai mult de atât. Cine nu ar vrea să fie încă în viață când va avea loc această mare evadare din cușca bătrâneții?”, spunea Angermayer în decembrie 2023.
Până atunci, însă, în 2024, cea mai bună cale de urmat ar putea rămâne somnul odihnitor, exercițiile fizice potrivite, viața socială activă, obiceiurile alimentare bune și evitarea consumului de tutun și alcool. Și poate doriți să încercați o cameră criogenică (-85 de grade Celsius) doar pentru a vă simți în viață…?