Nu este un secret că sportul este bun pentru sănătatea fizică, dar informația că exercițiul fizic poate îmbunătăți la fel de mult starea generală de spirit și sănătatea mintală nu este, din păcate, de aceeași notorietate.
Cercetările profesorilor de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) raportează că persoanele care fac sport întâmpină, lunar, cu 40% mai puțin zile cu stări mentale precare, față de cele care care nu fac mișcare. Activitatea fizică poate reduce simptomele depresiei, anxietății și stresului. Dar ce anume provoacă acest efect?
Ce substanțe chimice sunt eliberate atunci când facem sport?
În ultimii ani, cercetarea exercițiului fizic s-a concentrat pe așa-numitele „moleculele de speranță” – substanțe chimice eliberate în timpul activităților plăcute care afectează pozitiv creierul și corpul. Pentru a explora știința moleculelor de speranță și modul în care acestea vă pot îmbunătăți starea mentală, continuați să citiți explicațiile unor profesori de la renumita UCLA.
Știința Moleculelor Speranței
În timpul exercițiilor fizice, mușchii se contractă, fibrele musculare secretând substanțe chimice în fluxul sanguin. Unele dintre aceste substanțe chimice sunt miokinele, niște proteine mici care călătoresc la creier și acționează ca antidepresive. Miokinele, denumite și molecule de speranță, pot îmbunătăți sănătatea generală prin îmbunătățirea stării de spirit, pot îmbunătăți capacitatea de a învăța și contribuie la protejarea creierului de efectele îmbătrânirii.
Deoarece moleculele de speranță traversează bariera hematoencefalică, ele pot avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra sănătății mintale prin reducerea simptomelor de depresie sau a celor generate de traume și creșterea rezistenței la stres. Un studiu sugerează chiar că exercițiile fizice au un impact atât de profund asupra reducerii simptomelor depresiei, încât ar trebui să fie oferite ca o opțiune de tratament bazată pe dovezi.
Miokinele sunt direct legate de exercițiul fizic și de îmbunătățiri ale corpului și creierului, dar nu sunt singurele „molecule de fericire“ care ne pot face să ne simțim bine. Neurotransmițătorii, cum ar fi dopamina și serotonina, sunt, de asemenea, eliberați în timpul exercițiilor fizice și pot avea un impact pozitiv asupra creierului.
Exercițiile fizice pot ajuta la reglarea stresului și la reducerea simptomelor unor afecțiuni legate de sănătatea mintală, deoarece eliberează neurotransmițători care stimulează starea de spirit. Dacă vă întrebați ce substanță chimică este eliberată atunci când facem exerciții fizice, aruncați o privire la următoarele molecule de speranță și la modul în care promovează sentimentele de pozitivitate și starea de bine.
DOPAMINA
Cunoscută sub numele de substanța care te face să „te simți bine“, dopamina joacă un rol important în modul în care experimentăm plăcerea și recompensa. De asemenea, este responsabilă pentru mai multe procese ale corpului, inclusiv: reglarea ritmului cardiac, ciclurile de somn, dispozitia, atenţia, motivația, memoria de lucru, învăţarea sau procesarea durerii.
Dopamina acționează ca un mesager chimic, comunicând informații între celulele nervoase ale creierului și restul corpului. Când ne angajăm într-o activitate plăcută, creierul eliberează cantități mari din această substanță, creând sentimente de fericire și optimism care ne pot face să ne simțim ca-n sânul lui Avram. Când nivelurile de dopamină sunt scăzute, ne putem simți obosiți, nemotivați și nefericiți.
SEROTONINA
Serotonina este un alt neurotransmițător care comunică între celulele nervoase ale creierului și restul corpului și are un rol cheie în mai multe funcții ale corpului, inclusiv: reglarea stării de spirit, reglarea temperaturii corpului, somnul, digestia, comportamentul sexual, foamea, vindecarea rănilor sau sănătatea oaselor.
Nivelurile scăzute de serotonine sunt legate de multe afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburarea de stres posttraumatic și tulburările de panică. Exercițiile fizice regulate pot reduce nivelul de stres, crescând cantitatea de serotonină din corp și făcându-ne mai fericiți și mai optimiști.
OXITOCINA
Denumită și hormonul iubirii, oxitocina este produsă de hipotalamus și eliberată în sânge prin glandele pituitare posterioare. Oxitocina gestionează aspecte cheie ale sistemului reproductive și își exercită rolul în multe comportamente, inclusiv: excitarea sexuală, atașamentul romantic, legătura părinte-copil, încrederea, recunoaşterea, lactația, travaliul și nașterea.
Nivelurile scăzute de oxitocină pot perturba contracțiile în timpul nașterii și, ulterior, pot preveni lactația. Deoarece este asociată cu excitarea, încrederea și construirea relațiilor, nivelul oxitocinei poate crește atunci când îmbrățișăm pe cineva sau ne implicăm în activități sexuale. Exercițiile de mare intensitate, cum ar fi alergarea sau antrenamentele de arte marțiale, au fost, de asemenea, legate de creșterea nivelului de oxitocină.
ENDORFINELE
Cei mai cunoscuți neurotransmițători asociați efortului sunt endorfinele, care sunt substanțe chimice pe care corpul le eliberează atunci când simte stres sau durere. Aceste substanțe chimice sunt, de obicei, eliberate în timpul activităților plăcute, cum ar fi exercițiile fizice, mâncatul și sexul. Există peste 20 de tipuri de endorfine în organism, care sunt benefice în ceea ce privește: ameliorarea simptomelor depresiei, îmbunătățirea imaginii de sine, ajutorul în caz de stres și anxietate, contribuția la pierderea în greutate sau atenuarea durerii la naștere.
Nivelurile scăzute de endorfine pot provoca complicații de sănătate, cum ar fi probleme de somn sau diverse dureri și pot duce la comportamente de auto-vătămare, inclusiv abuzul de substanțe sau automutilarea, pentru a reduce stresul. Exercițiile fizice regulate, fie că este vorba de mers pe jos, drumeții sau înot, pot stimula în mod natural endorfinele și crește sentimentele pozitive.
Cum obținem niveluri ridicate de molecule ale speranței?
Deoarece moleculele de speranță sunt substanțe chimice care se găsesc în mod natural în organism, există multe moduri prin care le putem crește nivelul pentru îmbunătățirea sănătății mintale. Aproape orice tip de activitate fizică menită să ne pună corpul în mișcare poate contribui la niveluri mai ridicate de molecule de speranță. Exemplele includ: alergarea, mersul rapid, înotul, ciclismul, dansul, drumețiile.
Totodată, producerea acestor substanțe chimice pot fi stimulate prin angajarea în activități plăcute, care nu trebuie să fie neapărat fizice. Deși pot diferi în funcție de interesele și preferințele fiecăruia, activitățile plăcute pot include: pictura sau desenul, voluntariatul sau o ședință de acupunctură. Ca să ne angajăm în îndeletniciri plăcute, mai putem să ascultăm muzică, să medităm, să mergem la masaj, să râdem cu prietenii, să urmărim emisiunea TV preferată sau să mâncăm ciocolată neagră.
Conexiunea socială este o altă parte integrantă a vieții umane care poate stimula moleculele de speranță. Cercetările arată că această conexiune ne poate îmbunătăți starea de spirit și calitatea generală a vieții. În plus, poate avea darul de a încuraja oamenii să mănânce mai sănătos și să se angajeze în exerciții fizice regulate, reducând stresul și simptomele de anxietate și depresie. Oamenii cu legături sociale puternice tind, de asemenea, să trăiască mai mult și este mai puțin probabil să sufere de boli grave, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral sau demența.
În general, angajarea în practici sănătoase de îngrijire de sine, activitățile care ne plac și întâlnirile sociale cu oameni dragi pot crește nivelul moleculelor de speranță, îmbunătățindu-ne capacitatea de a promova pozitivitatea, reziliența și, desigur, starea de bine.