Viața modernă aduce cu sine o serie de beneficii incontestabile, care vin însă la pachet cu necesitatea de a da randament continuu și chiar de a da din ce în ce mai mult randament. Pentru a ne putea păstra și extinde standardul de viață sau, uneori, pentru a putea menține condiții minime decente de trai, trebuie să fim mereu prezenți, competenți, performanți și gata să facem sacrificii. Iar toate aceste lucruri generează stres – acel stres negativ care uzează și afectează sănătatea și capacitatea de funcționare a organismului. Afectiunile legate de stres sunt considerate responsabile pentru aproape 90% din vizitele la doctor. Cercetări recente arată că două treimi din cazurile de îmbolnăvire și deces înregistrate înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani – adică înainte de vârsta pensionării, prag de la care oamenii se consideră a fi în vârstă – pot fi prevenite printr-un stil de viață mai sănătos! Cum o facem fără să ne pară dificil?
Longevitatea a devenit o preocupare importantă pentru tot mai mulți semeni, indiferent de vârstă, iar oamenii de știință lucrează în mod constant pentru a avansa în lupta cu îmbătrânirea. Chiar dacă rezultatele nu sunt uluitoare, medicina modernă și tehnologia au contribuit la creșterea semnificativă a speranței de viață.
Trăim vremuri în care condițiile de viață sunt cu adevărat bune, iar păturile de securitate socială ne dau o oarecare siguranță. Societatea s-a dezvoltat și, ca produs secundar, oamenii se pot bucura de o viață mai lungă. Sigur, societatea modernă a creat și unele probleme care afectează standardele de trai, dar, în general, nu se poate nega că oamenii trăiesc mai bine acum decât oricând altcândva. Totuși, oricâte eforturi s-ar depune, îmbătrânirea nu poate fi învinsă deocamdată. Este un proces natural și toți suntem forțați să-l experimentăm. Dar asta nu înseamnă că trebuie să devenim fataliști, să ne resemnăm și să lăsăm lucrurile în voia sorții. Multe depind chiar de noi.
Există o diferență între a accepta că îmbătrânirea este inevitabilă și a nu face nimic pentru a ne asigura că îmbătrânim în condiții bune. Este evident că, dacă nu avem grijă de noi, longevitatea este exclusă. Dacă însă ne-o dorim, trebuie să ne asigurăm că ne așteaptă cel mai bun viitor posibil pentru o vârstă dată. Așadar, ce spun medicii că putem face pentru o longevitate și o viață mai bune, pe lângă dieta adecvată, somnul neîntrerupt de opt ore și celelalte măsuri arhicunoscute, care ne sunt indicate la tot pasul?
Activitatea, un prieten de nădejde
Toate studiile care analizează impactul unui stil de viață activ indică o singură concluzie: cu cât suntem mai activi, cu atât vom trăi mai mult și mai bine. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că longevitatea este întotdeauna relativă. Un stil de viață activ ne va permite să trăim mai mult decât am face-o dacă am fi lipsiți de activitate și ne va ajuta să îmbătrânim mai frumos Cercetările arată, spre exemplu, că două, până la trei ore de exerciții săptămânale măresc speranța de viață cu cinci, până la șapte ani.
Persoanele sedentare se luptă adesea cu probleme de mobilitate pe măsură ce îmbătrânesc. Dar sedentarii nu au a se teme doar de o mobiltate restrânsă, pentru că, cel mai probabil, inima și stomacul le vor face viața mai complicată pe măsură ce îmbătrânesc. Dar, dacă suntem activi, nu va trebui să ne facem chiar atât de multe griji pentru aceste lucruri, mai ales că este foarte probabil să ne bucurăm de o stare de spirit și o sănătatea cognitivă mult mai bune. Studiile arată că persoanele active au un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer.
Longevitatea – beneficii și recompense
Cea mai bună veste, însă, ar putea fi aceea că niciodată nu este prea târziu pentru a fi activi – nu trebuie să devenim experți în fitness pentru a culege beneficiile unui stil de viață activ. Dacă ne preocupă propria longevitate, din acest punct de vedere nu avem de făcut decât câteva ore de exerciții fizice pe săptămână. Pe de altă parte, dacă ne displace să facem ceva extenuant fizic, putem lua în considerare plimbările zilnice.
Chiar și treizeci de minute de mers pe zi ne pot îmbunătăți sănătatea. Iar dacă avem un program încărcat, putem încerca să facem mai mulți pași la serviciu. Sau putem merge pe jos când avem de făcut comisioane sau mici cumpărături. Altfel, pentru cei mai activi dintre noi, alergarea, ciclismul sau mersul la sală sunt opțiuni tentante, ca și hobby-urile active, cum ar fi dansul. După doar câteva zile de activitate, apar și recompensele – se îmbunătățeșc considerabil starea de spirit și sănătatea digestivă, crește nivelul de energie și nu e de mirare că, în general, vom fi mai fericiți. Dar beneficiile reale sunt cele pe termen lung. Mai multă activitate înseamnă o viață mai lungă și mai bună, inclusiv în ultimii ani, într-un cuvânt, longevitate!
Singurătatea, un dușman de temut
Singurătatea este unul dintre cei mai mari dușmani ai umanității și unul dintre principalele motive pentru care oamenii se luptă cu probleme de sănătate mintală. O persoană neglijată are mult mai multe șanse de a dezvolta depresie decât o persoană sociabilă și conectată. Sigur, aproape toți avem oameni în jurul nostru și interacționăm zilnic cu ei – membrii familiei, colegii de serviciu, vecinii etc. Dar lucrul acesta în sine nu înseamnă că socializăm cu adevărat. Pentru a trăi mai mult, avem nevoie să creăm legături puternice cu ceilalți, indiferent de etapa de viață în care ne aflăm. Persoanele izolate s-ar putea confrunta cu un risc mai mare de moarte prematură decât persoanele sociabile. Acest risc poate ajunge chiar și la 50%. Unii oameni de știință susțin că izolarea socială poate reduce speranța de viață la rate similare cu fumatul.
Izolarea, o sursă de boală
Izolarea afectează oamenii din punct de vedere psihologic, dar și fizic. Unii medici cred că lipsa conexiunii umane slăbește sistemul imunitar și, în consecință, crește riscul de contractare a bolilor infecțioase. Așadar, izolarea afectează longevitatea, iar pentru creșterea duratei de viață și îmbunătățirea stării generale, merită să ne străduim să creăm conexiuni mai profunde. Asta nu înseamnă că ne trebuie zeci de prieteni. A fi sociabil în sensul tradițional – deschis, comunicativ, amabil – este suficient. Ideal este să avem cu oamenii cu care formăm legături și întâlniri care implică diferite activități.
Dar buna înțelegere dintre noi și cei cu care interacționăm nu dovedește că suntem sociabili. Este o eroare să credem că suntem sociabili doar pentru că avem relații bune cu colegii de serviciu. Este esențial să avem câțiva prieteni cu care să putem comunica la nivel personal și intim, cărora să le putem împărtăși totul. Nu numai că acești oameni ne vor fi mereu alături, dar ne vom și distra cu ei. Da, avem nevoie de cineva cu care să putem vorbi despre problemele care ne frământă, dar care, în același timp, să fie gata să ne însoțească într-o călătorie spontană doar de dragul distracției.
Hobby-urile, un izvor de bucurie
Ajunși la vârsta adultă, mulți oameni fac greșeala de a se concentra prea mult pe muncă. Poate că nu pare un lucru atât de rău, dar oamenii nu ar trebui să trăiască pentru a munci, ci ar trebui, mai degrabă, să muncească pentru a trăi. Chiar dacă sunt încântați de munca pe care o fac, serviciul este, în ultimă instanță, o sursă de stres și griji. Nu mai vorbim de cât de dramatic se pot înrăutăți lucrurile când oamenii își urăsc slujba.
O viață lipsită de satisfacția muncii și, în același timp, de hobby-uri care să aducă veselie sau relaxare, este sumbră. Dar impactul pe care îl are lipsa unor preocupări plăcute, a unor hobby-uri, nu este doar de ordin psihologic și poate afecta longevitatea. Când nu există nicio modalitate de deconectare de la necazurile și rutina zilnice, iar tensiunea apăsătoare nu este niciodată eliberată, stresul se acumulează în mod periculos și poate crea grave probleme de sănătate, mai ales pe măsură ce se înaintează în vârstă. Printre altele, persoanele stresate sunt mult mai susceptibile de a dezvolta probleme cardiace.
Visele urmate, o fericire la orice vârstă
În sens invers privind lucrurile, când ne facem timp pentru activitățile pe care le iubim, pentru hooby-urile noastre, creăm o supapă de eliminare a stresului și tensiunilor și, la fel de important, o sursă de bucurie absolută. Iar pentru cei care nu știu încă ce hobby-uri ar putea fi mai potrivite pentru ei, specialiștii sugerează câteva activități – cititul, gătitul, grădinăritul și chiar îngrijirea unui animal de companie sunt activități care se corelează cu longevitatea. Tot specialiștii ne spun însă că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne urmăm visele. O putem face la orice vârstă!
Așadar, dacă întotdeauna v-a plăcut dansul, dar nu ați urmat niciodată un astfel de curs, e momentul să o faceți! Același lucru este valabil pentru orice altă pasiune. Există o mulțime de cursuri speciale pentru adulți care își așteaptă doritorii cu brațele deschise. Nu strică să încerci – mai devreme sau mai târziu, vei găsi hobby-ul potrivit pentru tine.
Distracție și bucurie!
Iar pentru cei care își fac griji că sunt prea bătrâni pentru a mai îmbunătăți ceva, specialiștii au trei cuvinte: nu este cazul! Adulții de orice vârstă își pot îmbunătăți calitatea vieții urmând câteva sugestii simple. Un stil de viață activ și sănătos este cea mai simplă soluție la problema longevității. Desigur, în plan fizic mai trebuie să fim atenți la ceea ce mâncăm, să ne odihnim suficient și să dedicăm câteva ore pe săptămână activității sportive – nimic drastic, pentru că și plimbările zilnice ne pot îmbunătăți semnificativ starea generală și viața. În plan psihic, este nevoie să ne îngrijim de sănătatea emoțională – conexiunile puternice cu oameni în care să avem încredere și hobby-urile pasionante ajută enorm. În cele din urmă, să ne amintim să ne distrăm și să ne bucurăm cu adevărat de viață. Viața însăși este cea mai mare bucurie!