Medicina longevității oferă o abundență de sfaturi care, puse în practică, îmbunătățesc substanțial stilul de viață și, în consecință, durata de sănătate. Cercetătorii din domeniu se concentrează în mod special pentru a determina de ce unii oameni trăiesc mai mult decât alții și, nu în ultimul rând, cum putem profita la maximum de viețile noastre din ce în ce mai lungi. O nouă descoperire, considerată revoluționară, le permite, de acum, oamenilor de știință să înțeleagă longevitatea mult mai bine…
Recent, cercetătorii de la Centrul pentru Îmbătrânire Sănătoasă, Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară al Universității din Copenhaga au făcut o descoperire considerată revoluționară. Cercetările lor au relevat faptul că o anumită proteină cunoscută sub numele de OSER1 are o mare influență asupra longevității.
„Am identificat această proteină care poate prelungi durata de viață. Este un nou factor pro-longevitate și este o proteină care există la diferite animale, cum ar fi musculițele de oțet, nematodele, viermii de mătase, și la oameni”, spune profesorul Lene Juel Rasmussen, autorul principal al noului studiu.
Deoarece proteina este prezentă la diferite animale, cercetătorii concluzionează că noile rezultate s-ar putea aplica și oamenilor. – „Am identificat o proteină prezentă în mod obișnuit în diferite modele de animale și oameni. Am analizat proteinele și am legat datele de la animale la cohorta de oameni de asemenea folosită în studiu. Acest lucru ne permite să înțelegem dacă se poate transla la oameni sau nu”, spune Zhiquan Li, care este cercetătorul principal al acestui nou studiu.
„Dacă gena există doar în modelele animale, poate fi greu de transpus în sănătatea umană, motiv pentru care, la început, am analizat potențialele proteine de longevitate care există în multe organisme, inclusiv în oameni. Pentru că, în cele din urmă, suntem interesați să identificăm genele longevității umane pentru posibile intervenții și descoperiri de medicamente.”, adaugă prof. Li.
Căi deschise pentru noi tratamente
Cercetătorii au descoperit OSER1 când au studiat un grup mai mare de proteine reglementate de factorul major de transcripție FOXO, cunoscut ca un hub de reglementare a longevității.
„Am găsit 10 gene care, atunci când le-am manipulat expresia, longevitatea s-a modificat. Am decis să ne concentrăm asupra uneia dintre cele 10 și anume asupra celei care a influențat cel mai mult longevitatea. Este gena OSER1“, explică dr. Zhiquan Li.
Atunci când o genă este asociată cu o durată de viață mai scurtă, crește riscul de îmbătrânire prematură și de boli legate de vârsta înaintată. Prin urmare, cunoașterea modului în care funcționează OSER1 în celule și modele animale preclinice este vitală pentru cunoștințele noastre generale despre îmbătrânirea umană și sănătatea umană în general.
„În prezent, ne concentrăm pe descoperirea rolului OSER1 la om, dar lipsa literaturii existente reprezintă o provocare, deoarece până în prezent s-a publicat foarte puțin pe acest subiect. Acest studiu este primul care demonstrează că OSER1 este un regulator semnificativ al îmbătrânirii și longevității. În viitor, sperăm să oferim informații despre bolile specifice legate de vârstă și procesele de îmbătrânire pe care OSER1 le influențează”, spune Zhiquan Li.
Cercetătorii speră, de asemenea, că identificarea și caracterizarea genei OSER1 va oferi noi ținte de medicamente pentru bolile legate de vârstă, cum ar fi bolile metabolice, bolile cardiovasculare și cele neurodegenerative. – „Descoperirea acestui nou factor pro-longevitate ne permite să decriptăm secrete și să înțelegem mult mai bine longevitatea la oameni”, încheie prof. Zhiquan Li.