Producătorii de produse alimentare pot să afirme că iaurtul reduce riscul acestei boli cronice, conform unei noi decizii a Food and Drug Administration (FDA), transmite Health.com.
Începând cu 1 martie 2024, FDA a anunțat că nu se opune utilizării anumitor mențiuni de sănătate calificate în legătură cu consumul de iaurt și reducerea riscului de diabet de tip 2, atât timp cât acestea sunt formulate astfel încât să nu inducă în eroare consumatorii.
Cele două mențiuni permise:
- „Consumul de iaurt în mod regulat, cel puțin 2 pahare (3 porții) pe săptămână, poate reduce riscul de diabet de tip 2„. FDA a concluzionat că există informații limitate care să susțină această afirmație.
- „Consumul regulat de iaurt, cel puțin 2 cești (3 porții) pe săptămână, poate reduce riscul de diabet de tip 2, conform unor dovezi științifice limitate„.
Ce înseamnă „mențiune de sănătate calificată”?
„FDA consideră că o mențiune de sănătate calificată este o mențiune care este susținută de dovezi științifice, dar care nu atinge standardul de “acord științific semnificativ” (SSA)„, a declarat pentru Health dieteticianul Erin Palinski-Wade, autorul cărții 2 Day Diabetes Diet.
În timp ce standardul SSA necesită studii bine concepute și un consens între oamenii de știință cu privire la impactul unui aliment asupra sănătății, o mențiune de sănătate calificată nu necesită acest tip de sprijin extins. Din acest motiv, FDA impune o formulare specifică în jurul acestor afirmații. Având în vedere această semantică, unii sunt îngrijorați de faptul că această nouă hotărâre ar putea determina consumatorii să creadă în mod eronat că iaurtul este un remediu magic pentru diabetul de tip 2.
Consumul de iaurt previne cu adevărat diabetul de tip 2?
Iaurtul este cunoscut de mult timp ca fiind un aliment sănătos pentru conținutul său ridicat de probiotice și proteine. Este posibil ca acești nutrienți să se traducă prin reducerea riscului de diabet de tip 2.
O analiză din 2022 în The Journal of Dairy Science, de exemplu, a constatat că majoritatea studiilor de cohortă au arătat că produsele lactate fermentate au avut efecte protectoare împotriva dezvoltării diabetului. Printre alimentele care au protejat împotriva bolii, iaurtul a fost cel mai consistent. Iar un studiu din 2017 din Journal of Nutrition a concluzionat că, în contextul unei diete sănătoase mai largi, iaurtul ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 la adulții sănătoși și la adulții în vârstă cu risc cardiovascular ridicat.4
Pe de altă parte, nu toate cercetările sunt la fel de impresionante. O meta-analiză din 2019 în Nutrients a constatat că iaurtul probiotic nu a avut efecte asupra glicemiei la post, a insulinei la post sau a rezistenței la insulină. Iar unele iaurturi ar putea fi chiar dăunătoare pentru persoanele cu (sau cu risc de) diabet de tip 2,.
Alegerea unui iaurt sănătos
Pentru a face o alegere inteligentă pentru zahărul din sânge, cel mai bine este să nu luați orice iaurt de pe raft.
„Când vine vorba de a aduce beneficii pentru zahărul din sânge și diabet, iaurtul neîndulcit cu culturi active vii (probiotice) poate oferi cele mai mari beneficii”, recomandă specialiștii.