Suntem alcătuiţi din celule, iar durata de viaţă a fiecărei celule este determinată de hrana sa celulară. Durata de viaţă a tuturor celulelor care constituie corpurile noastre este cea care ne determină vârsta biologică, totul fiind condiţionat de alimentație, oxigen, apă, stil de viaţă şi genetică! Corpul uman, în punctul cel mai înalt al vitalităţii sale, are aproximativ 100 de trilioane de celule, un miliard de celule pe gramul de ţesut efectiv. Apoi, odată cu trecerea anilor, aceste celule își diminuează calitatea și se reduc ca număr, făcând loc degradării funcţionale şi estetice… Ne stă în putință să întârziem acest trist apus? Da! Terapiile complementare sunt un aliat de nădejde în acest sens. Cum? Descoperiți în interviul acordat de medicul Mihai Băican!
Tinerețea din interior se vede și în exterior
Celulele noastre îmbătrânesc automat odată cu trecerea anilor sau putem avea celule tinere și la vârste înaintate?
Dr. Mihai Băican: Problema celulelor nu este neapărat îmbătrânirea, pentru că ele au un ciclu de viață aproximativ constant și se înnoiesc permanent. Importantă este calitatea celulelor și a mediului din jurul lor, care le influențează funcționarea, cantitatea de energie pe care o produc și, în general, tot ceea ce înseamnă eficiența în funcționare. Așa stând lucrurile, putem ajunge la o vârstă înaintată cu celule de calitate, după cum putem avea și o vârstă tânără, dar celule care nu sunt de bună calitate, situație în care este inevitabilă experimentarea unei serii întregi de probleme de sănătate.
Ce se întâmplă în momentul în care, în pofida unei vârste cronologice tinere, corpul are celulele îmbătrânite?
Dr. Mihai Băican: Orice om și-ar dori să se afle în situația ideală, adică în situația în care celulele își desfășoară viața optim și comunică între ele perfect, iar schimbul de energie, lumină și informație cu mediul exterior, atât al celulei, cât și al organismului, este permanent, totul desfășurându-se normal. În realitate, însă, suntem bombardați permanent de o serie de probleme care se constituie într-un stres cotidian și, practic, întreg tabloul arată ca un câmp devastat de bombardamente. Mai exact, celula, care ar trebui să funcționeze optim, este afectată de absolut tot ceea ce se întâmplă. Între altele, ne referim aici la niveluri crescute ale hormonilor de stres, dintre care cortizolul este cel mai cunoscut, și la o distribuție a sângelui nu tocmai optimă, pentru că vasele sangvine sunt influențate de hormonii aflați în dezechilibru. Practic, vasele suferă o contracție, nu mai distribuie către țesuturi cantitatea de sânge necesară și nici nu mai transportă corect toți nutrienții. Pe cale de consecință, producția de proteine, care reglează, în ultimă instanță, tot ce se întâmplă în corpul nostru, este afectată, motiv pentru care vom avea proteine de o calitate din ce în ce mai slabă, ceea ce creează condițiile pentru apariția bolilor.
În aceste condiții, putem discuta despre regenerare celulară? Ne stă nouă în putință să facem ceva în acest sens?
Dr. Mihai Băican: Sigur că da. După cum demonstrează epigenetica, schimbând mediul exterior celulei, recondiționăm toate aceste procese și le ducem în direcția bună. Diminuând hormonii stresului, reechilibrând procesele care au loc la nivelul creierului și raportul dintre serotonină și dopamină, oxigenând mai bine țesuturile, creăm un mediu extracelular propice pentru reglarea acestor funcții și pentru întoarcerea la o funcționare optimă. Aliatul cel mai bun în lupta pentru realizarea acestui lucru este medicina regenerativă, care intervine pentru a regla aceste mecanisme astfel încât organismul să înceapă să funcționeze mult mai bine.
Sigur că intențiile noastre bune nu sunt suficiente și că este nevoie să trecem la treabă cât mai repede. Din păcate, de cele mai multe ori, deși ne propunem o serie întreagă de lucruri bune – să mâncăm mai sănătos, să facem plimbări, să facem mai mult sport etc., sfârșim prin a ne spune „de mâine“, iar acest „mâine“ nu mai vine niciodată. Este fundamental să găsim o motivație suplimentară pentru a face schimbările necesare în viața noastră, astfel încât toate procesele să se desfășoare optim, fenomenele specifice îmbătrânirii să aibă o evoluție mult mai lentă și chiar să prevenim o serie întreagă de patologii specifice vârstei înaintate.
Există o anumită perioadă de timp necesară pentru însănătoșirea celulelor sau pentru această regenerare celulară?
Dr. Mihai Băican: Apelând la mijloacele medicinei regenerative în general – tot ce înseamnă terapiile cu oxigen – indiferent că discutăm despre ozonoterapie sau oxigenoterapie hiperbară, terapia intravenoasă sau asocierea cu factori de creștere, cu celule stem, practic, rezultatele încep să se instaleze destul de repede. În decurs de una, două, trei săptămâni, maximum, apar beneficiile și ne simțim mai bine, ceea ce creează premisele și stimulii pentru a participa activ la acest… parteneriat cu noi înșine. Este important să fim convinși că este necesar să ne debarasăm de obiceiurile nocive, și chiar să o facem, astfel încât să putem culege roadele foarte rapid. Așadar, terapiile alternative sunt un aliat de nădejde pe drumul regenerării celulare, iar dacă vorbim despre câteva săptămâni, se cheamă că rezultatul este, într-adevăr, rapid.
Ați menționat anterior ozonoterapia. Ce contribuție poate avea ozonul la regenerarea celulară?
Dr. Mihai Băican: În situațiile despre care vorbim scade inflamația, aduce mai mult oxigen în jurul celulei și în interiorul celulei. Acesta se va constitui într-un rezervor din care mitocondria – uzina de energie a organismului – va avea de unde să-și tragă resurse pentru a produce mai multă energie, adică ceea ce vom folosi tocmai pentru a compensa procesele care nu sunt în regulă în organismul nostru. Practic, vom avea o rezervă suplimentară de energie pe care o investim în procesul de regenerare și, mai mult decât atât, care intervine și la nivel hormonal, reechilibrând raporturile diverșilor hormoni. De asemenea, intervine și la nivelul producției de oxid nitric, de exemplu, care are rol în funcționarea vaselor, conducând la o circulație mult mai sănătoasă și la nivel periferic, și la nivel central, ceea ce are efecte benefice asupra tuturor organelor.
Avantajul acestor terapii este că, indiferent de obiectivul inițial, au impact asupra întregii funcționări a organismului. Există, de altfel, studii recente ale Universității Harvard care spun că, în certe condiții, după un anumit număr de ședințe de terapie hiperbară, crește producția de celule stem la nivelul organismului. Deci, celulele stem vor fi mai multe și vor fi pregătite să intervină și să repare zonele cu probleme, producând o regresie a procesului de îmbătrânire.
Se discută mult despre perfuziile cu vitamina C. Au ele efect de întinerire în cazul celor trecuți de 50 de ani?
Dr. Mihai Băican: Sigur că sunt utile, dar trebuie să ținem cont în aceste situații de anumite indicații medicale, pentru că varianta în care facem aceste perfuzii doar pentru că sunt la modă nu are întotdeauna efectul scontat. Este posibil ca, uneori, să experimentăm efecte nedorite și, pe de altă parte, trebuie să știm că absorbția lor și ajungerea lor acolo unde ne dorim depinde foarte mult de permeabilitatea membranei celulare. Iar dacă acest lucru nu se realizează optim, atunci sigur că toate aceste substanțe pe care le folosim nu vor da rezultate. Pentru acest lucru, tot în medicina regenerativă găsim, de exemplu, asocierea terapiei cu micro-curenți care reglează acest potențial al membranei și permeabilizează celula pentru a absorbi substanțele folositoare, dar și pentru a elimina produși toxici. Trebuie să menționez că acești produși toxici se găsesc în proporție de 60% în mediul intracelular și numai de 40% în mediul extracelular. Practic, este o provocare extrem de importantă să permeabilizăm membrana celulară și să putem realiza acest schimb astfel încât să obținem rezultate bune. Sunt o serie întreagă de substanțe care sunt indicate în acest tip de perfuzie, indiferent că discutăm despre glutation, despre acidul alfalipoic, resveratrol, vitamina C în doze mari, despre aminoacizi ș.a. S-a demonstrat, de asemenea, că eficiența lor crește în combinație cu terapiile pe bază de oxigen.
Cât de mulțumite sunt celulele noastre în momentul în care sunt alimentate ca urmare a unei diete corecte?
Dr. Mihai Băican: Inclusiv atunci când vorbim despre mâncare trebuie să ținem cont de echilibru, pornind de la orele de masă, de la cantități și de la proporția alimentelor consumate. Este evident că ideal este să existe un echilibru în alimentație. Orice formă extremă, deci și cea de ordin alimentar, va avea consecințe nedorite, pentru că, așa cum spuneam, obiectivul final este să producem proteine de calitate. Proteinele au nevoie de aminoacizi – aminoacizi din sursă animală și, atunci, absența acestora nu are cum să faciliteze producerea proteinelor de calitate. Vegetarienii trebuie să se preocupe permanent să compenseze tot ceea ce le lipsește ca principiu alimentar, prin suplimente, inclusiv prin perfuziile despre care vorbeam, dar și prin altele, pentru aportul substanțelor care, în urma unor analize de laborator amănunțite, se demonstrează că sunt în deficit.
Celulele noastre se hidratează doar prin simplul fapt că bem cantitatea de apă recomandată?
Dr. Mihai Băican: Legat de hidratarea în sine, până la nivel celular, sigur că apa este extrem de importantă. Dar important este și tot ce se întâmplă până acolo. Trebuie să ne intereseze întregul echilibru, întreaga homeostazie a organismului, deoarece condițiile inflamatorii crescute sau stresul permanent vor avea ca efect o hidratare precară, chiar dacă noi consumăm cel puțin doi litri de apă pe zi.
Poate suna paradoxal, dar celulele noastre suferă și din cauza a ceea ce gândim. Nu ne dăm seama de acest lucru, dar este o condiționare absolută, pentru că ne simțim așa cum gândim și gândim după cum ne simțim. Este lesne de înțeles că ne găsim într-un cerc vicios în care, dacă nu schimbăm ceva, rezultatele vor fi permanent aceleași. Simplu spus, aceleași alegeri vor conduce permanent la aceleași rezultate. Iar în acest proces, medicina regenerativă este aliatul nostru de încredere, pentru că ne ajută să creștem calitatea vieții, situație în care ne va fi mult mai ușor să facem o serie întreagă de lucruri care favorizează gândirea pozitivă și, pe cale de consecință, o funcționare mult mai bună a organismului nostru. Meditația, exercițiile de concentrare, de respirație, o serie întreagă de lucruri din sfera estetică, pentru a da doar câteva exemple, ajută la cultivarea atât de importantei gândiri pozitive. Spuneam că ne simțim așa cum gândim și gândim după cum ne simțim. Ei bine, vestea bună este că, dacă suntem tineri pe interior, se va vedea această tinerețe și la exterior. Obligatoriu!