- Un japonez din 1.380 are acum peste 100 de ani, iar femeile reprezintă 88,4% din centenarii Țării Soarelui Răsare
- Arhipelagul japonez Okinawa este una dintre cele cinci zone ale lumii unde există concentrații mari de centenari
- Un membru al echipei de cercetare Okinawa Centenarian Study, dr. Bradley Willcox, explică o parte din secretele unei vieți lungi și sănătoase
Locuitorii insulelor subtropicale japoneze Okinawa obișnuiesc să spună: trăiește suficient de departe de familia ta, astfel încât să nu te întâlnești cu ei în fiecare zi, dar suficient de aproape încât să le poți duce, pe jos, un castron de supă caldă.
În timpul pandemiei de COVID-19, mulți dintre noi ar fi beneficiat de faptul că locuiesc la câțiva pași distanță de familie, dar au fost nevoiți să se mulțumească doar cu apeluri video, iar pierderea legăturilor sociale ne-a afectat starea de bine și sănătatea mintală.
Socializarea este unul dintre motivele pentru care mulți locuitori din Okinawa trăiesc sănătos până la 100 de ani și chiar mai mult, opinează dr. Bradley Willcox, profesor de geriatrie la Universitatea din Hawaii și director al Centrului Kuakini pentru Cercetare Translațională asupra Îmbătrânirii, care, împreună cu fratele său geamăn, Craig Willcox, profesor de antropologie la Universitatea Internațională Okinawa, studiază centenarii de pe insule de mai bine de 20 de ani.
Okinawa este una dintre cele cinci zone albastre ale lumii, unde există concentrații mari de centenari. „Nu poți merge pe stradă fără să dai de unul”, spune Dr. Willcox, care a fost coautor al bestseller-ului desemnat, în 2001, de The New York Times, The Okinawa Way.
Record centenar
În 2021, populația centenară a Japoniei a atins recordul de 86.510 persoane, o creștere cu 6.060 de centenari față de 2020, pentru ca la 1 septembrie 2022 să fie înregistrat un nou record – 90.526, o creștere enormă de la doar 153 de centenari, câți trăiau în 1963, anul în care a început recenzarea celor care ating un secol de viață. Acest lucru înseamnă că unul din 1.380 de japonezi are acum peste 100 de ani, iar femeile reprezintă 88,4% dintre centenarii țării.
În 2015, Okinawa a avut un număr aproape dublu de centenari calculați la 100.000 de oameni, în raport cu restul Japoniei.
De ce contează longevitatea
Studiul Centenarului Okinawa, început de Dr. Makoto Suzuki încă din 1975, este cel mai lung studiu continuu din lume efectuat asupra centenarilor. Echipa doctorului Suzuki a studiat mai mult de 1.000 de okinawezi centenari pentru a le înțelege stilul de viață din perspectiva factorilor genetici și de mediu responsabili pentru îmbătrânirea sănătoasă.
Descoperirile împărtășite în cartea lansată de autorii studiului în 2001 au inclus artere curate și colesterol scăzut; risc minim de cancer hormono-dependent, cu o rată a cancerului de sân și prostată cu 80% mai mică decât cea prezentă la nord-americani; oase puternice, cu 50% din riscul de fracturi de șold al nord-americanilor; corpuri suple, în plină formă și o claritate mentală remarcabilă.
Toate acestea înseamnă că povara asupra sistemului de sănătate din Okinawa este mai mică pe măsură ce populația îmbătrânește. Îmbătrânirea mai sănătoasă ar putea aduce, de asemenea, beneficii economice, potrivit Consiliului pentru viitorul global al Forumului Economic Mondial pentru îmbătrânire sănătoasă și longevitate.
„Dacă puteți prelungi nu doar durata de viață, ci și „durata de sănătate“, puteți obține mai multă productivitate, oamenii vor fi mai fericiți și vor avea un risc mai mic de a muri de cancer sau boli cardiovasculare. Dacă putem afla mecanismele îmbătrânirii – de ce și cum îmbătrânim – și apoi ajutăm oamenii din societate să trăiască o viață mai sănătoasă și mai lungă, vom fi în posesia uneia dintre cele mai mari descoperiri din istoria medicinei“, opinează dr. Willcox în legătură cu studiul la care a participat.
În completare, dr. Willcox dezvăluie câteva dintre secretele unei vieți lungi și sănătoase, trăite în modul okinawan, care se rezumă, într-adevăr, la „echilibru“:
- Practică „hara hachi bu“, mănâncă pentru sănătate și mișcare
Bătrânii din Okinawa cred că trupul este un templu și că nu ar trebui să-l poluezi. Ei beau alcool cu moderație și, în general, nu fumează mult. Sunt oameni foarte activi – raportul dintre aportul lor caloric și energia consumată este aproape întotdeauna echilibrat și adesea net negativ, așa că ard o mulțime de grăsimi. Dieta lor se bazează în mare parte pe plante, deci nu este bogată în calorii – mănâncă zilnic peste un kilogram de legume, fructe și leguminoase, cum ar fi boabele de soia. În loc de pâine, carbohidratul principal este cartoful dulce, care are o încărcătură glicemică scăzută și o mulțime de compuși flavonoizi colorați care ajută la menținerea sănătății generale și, eventual, la încetinirea procesului de îmbătrânire. De asemenea, practică hara hachi bu – ceea ce înseamnă că mănâncă până când sunt sătui în proporție de 80%.
- Fii pozitiv și găsește-ți „ikigai”, simțul scopului
Toți centenarii întâlniți au o atitudine pozitivă. Ei sunt în general optimiști, au o abordare a vieții de tipul laissez-fair, lipsită de griji și sunt oameni iubitori de distracție. Cred că este foarte important să te bucuri de viață pe măsură ce îmbătrânești. Centenarii au, de asemenea, ceva ce numim „ikigai” – cuvântul japonez pentru simțul scopului. Ca exemplu, un okinawez de 102 ani, participant la studiu, avea ca ikigai doi tauri de competiție pe care mergea să-i vadă și să-i îngrijească în fiecare zi. Ikigaiul altei persoane poate fi familia sau credința.
- Rămâi implicat mental
În limbajul okinawan nu există niciun cuvânt pentru pensionare, până de curând, această noțiune fiind inexistentă. Pur și simplu, oamenii fac la bătrânețe ceea ce au făcut întotdeauna. Cred că odată ce încetezi să faci ce făceai în mod obișnuit, mai ales dacă ceea ce ai făcut ți-a plăcut și ți-a dat un sens al scopului, te-ai putea degrada rapid. A rămâne implicat activ ajută foarte mult la menținerea satisfacției vieții și scade costurile de asistență medicală, în condițiile în care oamenii rămân activi fizic și mental toată viața.
- Alătură-te unui grup social
Okinawanii au familii numeroase și rețele puternice de sprijin social. În comunitățile lor unite, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, se țin adunări sociale în grupuri cunoscute sub numele de „moai“. La aceste adunări care plac tuturor, femeile discută despre diverse lucruri, beau ceai verde și uneori manâncă un mic desert, iar bărbații pot fuma și bea alcool, ceea ce ar putea explica parțial de ce nu trăiesc atât de mult ca femeile.
Dat fiind faptul că oamenii sunt aici mai sănătoși, Okinawa are dintotdeauna cele mai mici costuri de asistență medicală din toată Japonia, în ciuda faptului că a fost permanent cea mai săracă insulă. În 2000, Japonia a implementat în întreaga țară Programul de asigurări de îngrijire pe termen lung, care înglobează și îngrijirea de zi plătită pentru adulți. Okinawanii, fiind tipuri sociale, profită la maximum de această facilitate, iar costurile de asistență medicală pe termen lung se reduc astfel, întrucât oamenii cu mai multe contacte sociale vor fi mai fericiți și mai sănătoși.
- Stresează-te mai puțin și regândește-ți relația cu timpul
Probabil ați auzit expresia „boala grabei“ – cu toții încercăm să stabilim termene-limită. În pandemia de COVID-19, mulți dintre noi ne-am bucurat că putem lucra de acasă, pentru ca la sfârșitul zilei să fim consumați de atâtea apeluri audio sau video. Okinawanii au un simț al timpului mai lent și, deși nimic nu pare să înceapă la timp, lucrurile se termină întotdeauna cu bine. În același timp, se poate spune despre okinawani că, de-a lungul istoriei, au învățat cum să facă față tragediei și durerii, devenind rezistenți la stres.
Am găsit chiar recent în cercetările noastre din Hawaii o genă de rezistență la stres, numită FOXO3A, care este asociată cu longevitatea umană. Dacă ai doar un exemplar de la mama sau tatăl tău, ai de două până la trei ori mai multe șanse de a trăi până la 100 de ani. Conceptul general este că FOXO3A te protejează împotriva efectelor negative ale bolilor și, probabil, de alte stresuri la care este supus organismul. Okinawanii au un procent cu foarte puțin mai ridicat din această genă, dar profită la maximum de ea.
- Îmbrățișează-ți spiritualitatea
Okinawanii sunt oameni foarte spirituali și foarte practici când vine vorba despre spiritualitate sau religie. În fiecare an, vizitează locurile de odihnă ale strămoșilor, unde organizează un picnic și vorbesc cu ei de parcă ar fi încă acolo. Okinawanii mențin această conexiune de-a lungul generațiilor, ceea ce le oferă un sentiment de continuitate. Ei au propria lor religie de factură animistă și cred că există o energie spirituală în toate.
În mod tradițional, viața religioasă este dirijată de femei – preotese. Există păduri sacre în jurul Okinawei unde femeile încă merg, meditează și se roagă pentru pace și sănătate. Fiecare sat are o preoteasă iar femeile, aflate în ton, nu doar cu ele însele, ci și cu natura, sunt printre cele mai sănătoase și puternice femei pe care le-am văzut vreodată – își încheie dr. Willcox cele șase sfaturi preluate de la centenarii Okinawei.
OKINAWANII ÎȘI PETREC 97% DIN VIAȚĂ FĂRĂ NICIUN FEL DE DIZABILITĂȚI
Ziarul The Guardian descria, în 2009, Studiul Centenarului Okinawa ca fiind un studiu efectuat asupra persoanelor în vârstă din Okinawa. Finanțat de Ministerul Sănătății din Japonia, studiul este cel mai mare de acest gen realizat vreodată. De-a lungul anilor, oamenii de știință implicați au avut acces la peste 1.000 de centenari din arhipelag.
Bătrânii din Okinawa se bucură de cea mai lungă speranță de viață din lume și sunt, de asemenea, cunoscuți ca beneficiari ai unei sănătăți relativ bune la vârste înaintate. Cei trei ucigași de top din Occident – bolile coronariene, accidentul vascular cerebral și cancerul – apar în rândurile okinawanilor cu cea mai scăzută frecvență din lume.
Prin comparație cu occidentalii, insularii îmbătrânesc lent și au cu aproximativ 80% mai puține șanse de a dezvolta boli de inimă. Okinawanii au cu 25% mai puține șanse să dezvolte cancer de sân sau de prostată și un risc cu 50% mai mic de a face cancer de colon. De asemenea, este mult mai puțin probabil pentru okinawani decât pentru occidentali să sufere de demență. În medie, locuitorii Okinawei își petrec 97% din viață fără niciun fel de dizabilități.