Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României anunță lansarea proiectului de cercetare „Zonele albastre ale longevității în România”, o inițiativă unică în țara noastră care își propune să cartografieze și să analizeze zonele din țară unde oamenii trăiesc o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Proiectul, care beneficiază de implicarea unui grup de experți de renume, va crea pentru prima dată o hartă detaliată a longevității în România, concentrându-se pe localitățile cu un procent ridicat de seniori peste 90 de ani.
Proiectul de cercetare „Cele mai longevive zone din România” va adopta o abordare duală în cercetarea sa, combinând metode cantitative și calitative pentru a oferi o imagine completă a longevității în țara noastră. Studiul cantitativ va folosi datele pentru a identifica zonele cu cea mai mare incidență a longevității. Această parte a cercetării va permite echipei să creeze o hartă detaliată a zonelor cu cei mai longevivi seniori din România. Pe de altă parte, studiul calitativ va analiza factorii ce țin de stilul de viață, cum ar fi dieta, activitatea fizică, relațiile sociale și managementul stresului, care contribuie la longevitatea remarcabilă a locuitorilor acestor zone.
Rezultatele acestei cercetări științifice, în premieră în țara noastră, vor afla răspunsurile la întrebări ca „Unde se trăiește mai mult în România și de ce?”.
Experții implicați în proiect sunt:
Raluca Prodan-Expert al Senatului Științific și Presedintele AGMP- Asociația de Genetică și Medicină Personalizată
Iulian Stănescu– Cercetător ştiinţific II la Institutul de Cercetare a CalităŃii VieŃii – Academia Română
Victor Voicu-Academician, doctor în medicină, Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a
Academiei Române
Dr. Ema Mercore- Cercetător specializat în longevitate.
România se confruntă cu provocări demografice semnificative, având una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană. Conform datelor Eurostat din 2023, România are o speranță de viață de doar 76,6 ani, situându-se pe locul trei de la coadă în UE. În contrast, Spania conduce clasamentul cu o speranță de viață de 84 de ani, urmată de Italia (83,8 ani) și Malta (83,6 ani). Aceste cifre reflectă o discrepanță semnificativă între estul și vestul Europei, cu țările mediteraneene și Scandinavia, înregistrând cele mai bune rezultate.
În acest context, proiectul de cercetare în care seniorii longevivi sunt subiectul principal, nu doar că va oferi o hartă detaliată a longevității, dar va și contribui la schimbarea perspectivei asupra sănătății la vârste înaintate în România. Prin identificarea și promovarea factorilor favorabili longevității, Senatul Științific își propune să inspire și să motiveze o schimbare pozitivă în comportamentele legate de sănătate și longevitate ale românilor.