Multimorbiditatea și fragilitatea sunt recunoscute a fi printre cele mai mari provocări globale în domeniul sănătății în secolul XXI, potrivit multor organisme de sănătate, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății.
În prezent, nu este disponibil niciun tratament pentru multimorbiditate. Poate doar… încercarea de a aborda individual cauzele subiacente multiple.
Însă, rezultatele unei cercetări publicate în această vară arată că un medicament anti-îmbătrânire care ar putea ajuta oamenii să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă se prefigurează la orizont.
Pe măsură ce îmbătrânim, celulele noastre acumulează daune, determinând sistemul imunitar să elibereze molecule inflamatorii, precum proteina numită interleukina 11. În timp ce doze mici de inflamație ne pot proteja de boli sau răni, cantitățile excesive le produc celulelor daune despre care se crede că accelerează îmbătrânirea.
O echipă de cercetători ai Imperial College din Londra a descoperit în cadrul unui studiu exploratoriu care a durat șase ani, că blocarea activității interleukinei 11 (IL-11) a prevenit masiv cancerul, a îmbunătățit vederea, auzul, metabolismul, nivelurile de colesterol și trigliceride, sănătatea plămânilor și funcția musculară la șoarecii de vârstă mijlocie.
Videoclipurile lansate public odată cu rezultatele studiului, în iulie, anul acesta, de Imperial College, au arătat, pe de o parte, șoareci netratați care erau supraponderali și prezentau porțiuni de blană încărunțită sau chiar lipsă și, pe de altă parte, șoareci tratați, care erau vioi, aveau o greutate corporală optimă și o blană deasă și lucioasă.
Șoarecii tratați au trăit, în medie, 155 de săptămâni, comparativ cu șoarecii netratați, a căror medie de vârstă a fost de 120 de săptămâni.
Profesorul Stuart Cook, șeful Laboratorului de Științe Medicale a Consiliului de Cercetare Medicală, de la Imperial College, a caracterizat descoperirile ca fiind captivante. – „Suntem foarte entuziasmați de ceea ce am descoperit. Șoarecii tratați au avut mai puține tipuri de cancer și nu au prezentat semnele de îmbătrânire și fragilitate specifice vârstei. De asemenea, am observat, în cazul lor, o pierdere musculară redusă față decât este obișnuit și chiar o îmbunătățire a forței musculare“. Cu alte cuvinte, șoarecii bătrâni aflați sub tratament anti-IL11 nu numai că au trăit vieți semnificativ mai lungi, dar au fost și mai sănătoși.
„Deși studiul nostru a fost efectuat doar pe șoareci, aceste descoperiri introduc ispititoarea posibilitate ca medicamentele să aibă un efect similar la oamenii în vârstă.”
Se crede că – spune prof. Stuart Cook – oamenii au moștenit gena interleukinei-11 de la pești cu milioane de ani în urmă. Dar, în timp ce această adaptare a fost utilă atunci – și încă ajută la regenerarea membrelor la unele specii – acum, este în mare parte redundantă la oameni și cauzează îngroșarea sau cicatrizarea țesuturilor și inflamație, procese care generează îmbătrânire și boală.
Cercetătorii au ajuns la ideea că inhibarea interleukinei 11 ar putea avea un rol important în procesul de îmbătrânire după ce au observat că nivelul acestei proteine crește dramatic la animalele de laborator odată cu vârsta.
Anissa Widjaja, profesor asistent la Duke-NUS Medical School din Singapore, facultate care a colaborat cu Imperial College în cadrul studiului, a declarat: „Din curiozitate, am efectuat câteva experimente pentru a verifica nivelurile IL-11 și rezultatele ne-au arătat clar că valorile au crescut odată cu vârsta. Am descoperit, apoi, că aceste niveluri în creștere contribuie la efecte negative asupra organismului, cum ar fi inflamația, și împiedică vindecarea și regenerarea organelor afectate.”
Descoperind că proteina IL-11 provoacă inflamație și împiedică țesuturile să se regenereze corect, echipa profesorului Cook a vrut să vadă dacă blocarea activității acesteia ar putea încetini procesul de îmbătrânire.
Într-un experiment inițial derulat pe șoareci modificați genetic, cărora li s-a șters gena care codifică IL-11, s-a constatat că simpla ștergere a genei a prelungit viața șoarecilor, în medie, cu peste 20%.
În continuare, oamenii de știință au injectat șoareci în vârstă de 75 de săptămâni – echivalentul a aproximativ 55 de ani la om – cu un anticorp anti-IL-11, care stopează efectele interleukinei 11 în organism.
Cercetătorii au concluzionat că rezultatele au fost „spectaculoase”. Șoarecii au trăit cu până la 25% mai mult, iar tratamentul a redus semnificativ decesele cauzate de cancer la animale și a prevenit bolile cauzate de fibroză, inflamație cronică și metabolism deficitar. – „Șoarecii aveau mușchi mai puternici, plămâni mai buni, piele mai sănătoasă, o mai bună acuitate vizuală și auditivă, pe scurt, îmbunătățiri multiple, a arătat prof. Cook.
Vestea și mai bună vine tot din partea profesorului Cook. – „Așadar, în acest moment, în cazul șoarecilor, nu numai că putem obține aceste rezultate spectaculoase prin ștergerea, la naștere, a genei care codifică IL11, dar le putem dobândi și mai târziu, la o vârstă matură, prin administrarea unui medicament. Stadiul în care ne găsim acum deschide posibilitatea lansării unui studiu clinic pentru un astfel de medicament, de data aceasta pentru uz uman. Scopul nostru este ca, într-o zi, terapia anti-IL11 să fie utilizată cât mai larg posibil, astfel încât oamenii din întreaga lume să poată duce o viață mai sănătoasă pentru mai mult timp.“
În prezent, trei companii au medicamente anti-IL-11 pentru uz uman aflate în studii clinice confirmatorii, pentru fibroza pulmonară, tumori intraoculare și cancere, dar niciuna nu investighează potențialele efecte anti-îmbătrânire în cazul oamenilor. Reprezentanții uneia dintre aceste trei firme, Lassen Therapeutics, care efectuează studii în SUA, au anunțat că medicamentul pe care îl testează are „un profil de siguranță excelent“, iar experți neutri au opinat că ar fi relativ simplă demararea unui studiu clinic expres pentru confirmarea efectelor anti-aging ale respectivelor medicamente.
„Această cercetare a noastră este un pas important către o mai bună înțelegere a îmbătrânirii. Am demonstrat, la șoareci, validitatea unei terapii care ar putea extinde îmbătrânirea sănătoasă și la oameni, prin reducerea fragilității și a manifestărilor fiziologice ale îmbătrânirii“, a concluzionat prof. dr. Cook.
Dr. Widjaja a adăugat la rândul său: „Deși cercetările au fost efectuate pe șoareci, sperăm că toate constatările noastre vor fi foarte relevante pentru sănătatea umană, având în vedere că am observat efecte similare în studiile efectuate asupra celulelor și țesuturilor umane, deocamdată, in vitro.