Zilele cu rafturi, sertare și genți îndesate cu produse cosmetice și ritualuri de îngrijire a pielii în minimum 12 pași sunt numărate. Faceți cunoștință cu o filosofie de îngrijire a pielii care este prezentată ca fiind la fel de eficientă pe cât de ecologică!
După ce au fost martorii unui deceniu de obiceiuri excesive în privința îngrijirii pielii și a ritualurilor de frumusețe – fie că este vorba de un machiaj intens conturat sau de stratificarea exagerată a produselor, dermatologii subliniază acum importanța raționalizării și simplificării îngrijirii pielii. Și nu sunt singurii. Actanții industriei au făcut pace cu abordarea de tipul mai puțin înseamnă mai mult și s-au lăsat duși de valul unui nou curent – skinimalismul. Noua idee este simplă: reducerea numărului de produse folosite, atât pentru îngrijire, cât și pentru machiaj, este benefică pentru sănătatea pielii.
Folosirea unui număr redus de produse cosmetice ar putea fi cea mai bună cale care să funcționeze pentru o îngrijire corectă a pielii, cel puțin conform noului curent agreat inclusiv în rândul dermatologilor, skinimalismul.
Așadar, skinimalismul, sau minimalismul pielii, se bazează pe reducerea numărului de produse cosmetice folosite pentru îngrijirea tenului, ceea care, în mod evident, naște o serie de avantaje și motive care să ne îndemne să ne raliem acestui curent. Dar, înainte să-l îmbrățișăm, n-ar fi rău să ne gândim la ceea ce ne dorim să obținem în final.
Ne-ar plăcea să petrecem mai puțin timp în fața oglinzii, dar cu aceleași rezultate? Vrem să reducem cantitatea de substanțe chimice aplicate pe față? Sau poate ne dorim să cheltuim mai puțin sau să producem mai puține deșeuri?
Dacă, în principal, încercăm să economisim timp iar ingredientele nu ne preocupă în mod deosebit, este recomandat să căutăm produse multifuncționale – cum ar fi fondurile de ten care au și rolul unei creme hidratante. Dar dacă substanțele chimice ne îngrijorează, atunci va trebui să ne rezumăm la produsele esențiale. În acest mod, esențialele alese vor conține ingrediente mai puține și mai sigure.
Totuși, aici lucrurile se pot complica, deoarece există o mulțime de informații despre efectele nocive potențiale asociate cu substanțele chimice din produsele de îngrijire a pielii, de la iritații ușoare până la complicații mai grave.
Pentru a lua ca exemplu doar un studiu recent, la sfârșitul anului trecut, o echipă de cercetători polonezi a analizat 50 de produse cosmetice alese aleatoriu și a descoperit că toate, fără nicio excepție, conțineau substanțe chimice potențial cancerigene.
Deși unele dintre aceste substanțe chimice prezintă un pericol scăzut, riscul raportat la fiecare dintre noi în parte poate varia în funcție de cantitatea de produse care conțin acele substanțe chimice aplicate pe piele, de cât de des sunt ele aplicate și dacă sunt clătite sau rămân pe față.
„Adoptarea unei abordări minimaliste în ceea ce privește îngrijirea pielii este un demers cât se poate de pozitiv“, spune dermatologul islandez Jenna Huld Eysteinsdottir. Dr. Eysteinsdottir afirmă că, pentru a crea o rutină de îngrijire a pielii care să fie eficientă și necomplicată, trebuie să ne concentrăm pe elementele esențiale – demachiant, hidratant, un produs de tratament și o cremă cu factor de protecție solară, toate adaptate tipului nostru de ten.
Experții sunt în mare parte de acord că, restrângându-ne pe cele patru produse de care pielea are nevoie pentru a prospera, evităm riscul de a fi victima unui regim de îngrijire care, în cele din urmă, face mai mult rău decât bine.
„Regimurile de îngrijire a pielii care presupun un număr aproape interminabil de pași nu numai că sunt consumatoare timp și destul de costisitoare, dar introduc și o mulțime de formulări contradictorii. Supracurățarea, supraexfolierea și utilizarea excesivă a diferitelor produse cosmetice, uneori neadaptate tipului de ten, pot irita pielea și îi pot slăbi bariera naturală de protecție“, spune dr. Jenna Huld Eysteinsdottir. – „O barieră puternică și sănătoasă – stratul exterior – este vitală pentru sănătatea pielii, deoarece previne pierderea de umiditate. Bariera cutanată este prima noastră linie de apărare împotriva agresorilor extrinseci, cum ar fi radiațiile UV, poluarea, alergenii și bacteriile.“
Este de necontestat faptul că simplificarea rutinei de îngrijire a pielii de la doisprezece pași – un must al anilor trecuți – la doar patru nu ne face doar diminețile mai fluide, ci are și un impact de durată asupra mediului. Excesiv de multe produse înseamnă un cămin mai aglomerat decât ar fi cazul și, mai ales, un sfârșit nedorit dar previzibil pentru o parte din ele: coșul de gunoi! Să nu uităm că niciun produs cosmetic nu are durată de viață veșnică. Fiecare produs cumpărat și păstrat în mod nenecesar înseamnă bani aruncați în vânt, o groapă de gunoi mai aglomerată și mări sau oceane mai poluate.
Ca orice curent însă, skinimalismul nu poate avea numai adepți. Zeloșii și entuziaștii cosmeticii, care se bucură enorm să se răsfețe de cel puțin două ori pe zi cu cât mai multe seruri, creme și uleiuri, vor continua, probabil, să o facă atât timp cât acest regim pare să funcționeze pentru ei, iar produsele în exces nu le dăunează tenului.
În cele din urmă, este greu de spus cu certitudine dacă skinimalismul are avantaje clare și sigure de oferit, deoarece beneficiile depind de produsele pe care le folosim și de ceea ce conțin ele. Calitatea ingredientelor și compatibilitatea cu tipul de ten sunt esențiale. Mai există și voci care spun că skinimalismul ar putea fi doar o altă politică de marketing concepută pentru a revigora vânzarea produselor cosmetice – unele mărci comercializează deja game minimaliste cu sloganuri precum „mai puțin înseamnă mai mult“. Cert este însă că lucrurile pe care trebuie să le luăm în considerare cu atenție sunt sfaturile dermatologilor, țintele pe care vrem să le atingem respectând principiile skinimalismului și bunul obicei de a face cercetări înainte de a cumpăra ceva.
TIPURILE DE TEN
Produsele de îngrijire a tenului introduse în rutina zilnică de frumusețe trebuie să conțină, în mod obligatoriu, ingrediente și formule adaptate tipului de piele pe care îl slujesc, pentru că nevoile pielii depind de tipul acesteia. Pentru o îngrijire optimă, este necesară o bună cunoaștere a caracteristicilor pielii.
Există patru tipuri de piele, iar principalele aspecte care le diferențiază au legătură cu nivelul de hidratare, care influențează elasticitatea, cu secreția de sebum, care afectează netezimea, și cu gradul de sensibilitate.
Fiecare dintre aceste patru tipuri de piele poate avea anumite sensibilități. Pielea sensibilă este cea mai predispusă la inflamații. Roșeața și mâncărimea sunt caracteristice persoanelor cu piele sensibilă, indiferent de tipul de ten pe care îl au. Mai mult decât atât, persoanele cu pielea sensibilă prezintă reacții alergice frecvente.
Sensibilitatea pielii este, de cele mai multe ori, cauzată de slăbirea barierei naturale de protecție sau de un sistem imunitar hiperactiv. Pentru a preveni și a trata pielea sensibilă, se recomandă evitarea produselor exfoliante și folosirea loțiunilor și cremelor hidratante după fiecare spălare.
PIELEA NORMALĂ
Spre deosebire de celelalte tipuri de piele care sunt sunt rezultatul unui dezechilibru genetic, hormonal sau de mediu, pielea normală nu are o definiție specifică, dar se poate caracteriza ca fiind sănătoasă și hidratată suficient. Este cea mai puțin problematică, fiind rar sau deloc influențată de factori externi. Pielea normală este, de fapt, pielea bine echilibrată; nu este nici prea uscată, nici prea grasă, nici prea sensibilă și, drept urmare, are foarte puține imperfecțiuni. Caracterizată prin pori puțin vizibili, o nuanță uniformă și o textură netedă, pielea normală este ceea ce mulți consideră a fi tipul de piele ideal.Pielea normală nu necesită o îngrijire specială, însă nu trebuie ignorată. Rutina de îngrijire trebuie respectată zilnic.
PIELEA USCATĂ
Pielea uscată este caracterizată de lipsa elasticității. Pentru că nu este suficient hidratată, pielea este descuamată, rigidă, aspră și, uneori, iritată. Pielea pare ternă din cauza stratului de celule moarte, care, de cele mai multe ori, o acoperă. Genele reprezintă principala cauză a pielii uscate, însă există mulți alți factori care determină acest tip de piele, printre care procesul de îmbătrânire sau modificările hormonale, vremea extremă (vânt puternic, frig, caniculă), radiațiile ultraviolete, dușurile fierbinți și exfolierea excesivă cu produse precum acidul salicilic sau acidul glicolic. Deoarece produsele dure și astringente pot exacerba simptomele pielii uscate, sunt recomandate cosmeticele blânde și cremele cu o textură hidratantă.
PIELEA GRASĂ
Pielea grasă este, de obicei, rezultatul producției în exces de sebum. Acest lucru este atribuit mai mult factorilor biologici decât celor externi. Modificările hormonale pot determina o creștere a producției de sebum. Cea mai frecventă manifestare a pielii grase este acneea, care apare, cu precădere, în perioada adolescenței. Persoanele cu pielea grasă tind să aibă pori dilatați, un ten care lucește și pete pigmentare. În cazul tenului gras, îngrijirea pielii trebuie să se axeze pe reducerea aspectului uleios al pielii dat de excesul de sebum și ținerea sub control a acneei.
PIELEA MIXTĂ
Pielea mixtă prezintă caracteristici specifice atât pielii grase și pielii uscate, cât și celei normale. Zona T (frunte, nas, bărbie) este, de regulă, mai grasă, pentru că este populate cu mai multe glande sebacee, în timp ce zona obrajilor este fie normală, fie uscată. Persoanele cu pielea mixtă pot avea tenul gras și lucios în anumite porțiuni ale feței, dar aspru și tern în altele. Prezența comedoanelor este frecventă, iar porii par mai mari decât în mod normal atunci când pielea lucește foarte tare. Pentru îngrijirea pielii mixte, specialiștii recomandă folosirea unor produse separate pentru a răspunde celor două nevoi specifice.