Somnul de calitate oferă numeroase beneficii pentru sănătate. O noapte de odihnă lasă corpul revigorat și plin de energie și poate avea un impact pozitiv asupra stării de spirit. Un alt beneficiu al somnului odihnitor este posibila contribuție la frumusețea sau atractivitatea unei persoane.
Deși expresia „somn de frumusețe” este destul de comună, dovezile științifice în favoarea faptului că somnul de calitate se traduce prin frumusețe fizică sunt limitate. Slaba acoperire a acestui interval din plaja de cunoștințe privitoare la relația dintre somn și frumusețe se poate datora în parte subiectivității care caracterizează frumusețea și atractivitatea – este binecunoscut că standardele de frumusețe diferă în funcție de culturi și de la individ la individ. Cert este că, examinând adevărul din spatele „somnului de frumusețe”, descoperim incontestabilele beneficii fizice ale somnului de calitate, valabile în egală măsură pentru sănătatea ambelor sexe.
Știința din spatele somnului de frumusețe
Somnul joacă un rol cheie în menținerea și repararea întregului organism, de la creier și sistemul imunitar, la metabolism și chiar la piele. Multe procese de restaurare și recuperarea au loc în timpul somnului, cum ar fi: sporirea producției de hormon de creștere, despre care se crede că ajută la creșterea musculară și la reconstrucția celulelor, crearea de hormoni care previn îmbolnăvirea și combat infecțiile, formarea și menținerea căilor din creier legate de învățare și memorie etc. Toate aceste procese pot juca un rol în aspectul fizic al unei persoane, ceea ce poate influența auto-percepția despre frumusețe.
Cum poate afecta lipsa de somn aspectul
Lipsa de somn poate afecta sănătatea fizică, sănătatea mintală și aspectul fizic al unei persoane. Experții recomandă ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore în fiecare zi, dar peste o treime din populația adultă europeană, în mod regulat, doarme mult mai puțin de atât.
O noapte de somn insuficient și de slabă calitate poate provoca efecte nedorite asupra pielii, gurii și ochilor, cum ar fi: piele mai palidă decât de obicei, riduri și linii fine în jurul gurii, colțurile gurii și pleoape căzute, ochi roșii sau umflați, cearcăne.
Schimbările de aspect cauzate de privarea de somn pot duce, de asemenea, la o serie de implicații sociale. Percepția feței influențează judecata asupra caracterului, agresivității și corectitudinii celor analizați. Cercetătorii au descoperit că oamenii care dorm insuficient par mai triști și mai obosiți decât cei care dorm destul.
Un studiu care investighează percepția socială și privarea de somn a arătat că oamenii cu aspect somnoros sunt priviți ca fiind mai puțin atractivi și mai puțin sănătoși. Această percepție a crescut probabilitatea ca „somnoroșii“ să fie evitați de ceilalți.
Beneficiile potențiale ale somnului de frumusețe
În timpul somnului, organismul trece printr-o serie de procese de reparare și restaurare. Unele dintre aceste procese influențează elemente ale aspectului fizic, inclusiv pielea și părul. Un somn care noapte de noapte este suficient si de calitate poate avea efecte pozitive în aceste privințe.
- Reducerea ridurilor
Un beneficiu potențial al somnului de frumusețe poate fi reducerea ridurilor. Pielea este alcătuită din mai multe proteine, cum ar fi colagenul și elastina, care fac pielea elastică și flexibilă. Cercetările sugerează că, fără un somn suficient, sistemul imunitar este slăbit, ceea ce poate afecta calitatea și puterea colagenului. Ca urmare, starea de sănătate a pielii scade, provocând potențial riduri.
Somnul insuficient a fost asociat cu adâncirea ridurilor, în special cele provocate de încruntare la rădăcina nasului și cele de la coada ochiului, numite popular laba gâștii. Un studiu desfășurat asupra unui număr de femei coreene în vârstă de 40 de ani a constatat că aceste schimbări au apărut după doar o zi de privare de somn. Elasticitatea pielii sau capacitatea acesteia de a reveni la loc, de asemenea, a scăzut semnificativ.
- Îmbunătățirea tenului
Somnul regulat de calitate poate juca, de asemenea, un rol în menținerea unui ten clar. Ritmul circadian nu numai că reglează ceasul intern al corpului spunându-i când este timpul să doarmă, dar reglează și funcțiile organelor, inclusiv comportamentul pielii.
Noaptea, pielea are cele mai ridicate niveluri de flux sanguin, ceea ce crește temperatura corpului și ajută la repararea pielii grav deteriorate. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că timpul de vârf al organismului pentru repararea celulelor pielii deteriorate de expunerea la lumina solară UV este dimineața devreme.
Atât somnul insuficient, cât și ora de culcare târzie determină modificări nedorite ale calității pielii. Descuamarea, deshidratarea și tenul gras au fost, în principal, constatate la participanții la studiile privind privarea de somn. Ora de culcare târzie este asociată cu scăderea hidratării pielii, pierderi crescute de apă și producție crescută de secreții uleioase, ceea ce poate facilita dezvoltarea unor tipuri de acnee.
- Diminuarea cearcănelor
Pentru observatori, cearcănele semnalează adesea lipsa de somn și oboseala. Cu toate acestea, dovezile actuale privind reducerea așa-numitelor cercuri întunecate de sub ochi datorită somnului de frumusețe sunt limitate.
O serie de factori sunt asociați cu cearcănele, numite și hipercromie periorbitală. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare sau cu antecedente familiale de cearcăne pot avea mai multe șanse de a le experimenta. Alții pot avea pielea subțire în mod natural sau pielea lăsată sub ochi, ceea ce face ca schimbarea culorii pielii să fie mai vizibilă.
- Întărirea părului
Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra aspectului și rezistenței părului. Obiceiurile de somn nocive pot crea un nivel ridicat de stres asupra organismului, ducând la eliberarea hormonului de stress numit cortizol. Când nivelul de cortizol este crescut, organismul produce mai mult sebum, inclusiv la rădăcina fiecărui fir de păr. Producția crescută de ulei poate duce la păr gras.
Stresul, inclusiv stresul cauzat de lipsa de somn, poate provoca, de asemenea, căderea părului. În mod normal, părul crește într-un ciclu care se repetă cu trei etape. Cercetătorii au descoperit că producția excesivă de hormoni de stres perturbă acest ciclu și împiedică apariția etapei de creștere după etapa de cădere.
SFATURI PENTRU UN SOMN MAI BUN
Igiena somnului este un set de obiceiuri și/sau comportamente care pot îmbunătăți somnul. Potrivit specialiștilor Fundației Naționale pentru Somn din Statele Unite, pentru a obține un somn de calitate și toate beneficiile care vin cu acesta, este important să urmați o bună igienă a somnului:
- Păstrați un program regulat de somn: trezirea și culcarea la ore constante în fiecare zi, inclusiv în weekend, asigură un program de somn neperturbat.
- Creați un mediu de somn de calitate: un mediu de somn bun este liniștit, întunecat și cu o temperature sufficient de scăzută. Accesoriile care reduc zgomotul și invazia luminii, cum ar fi dopurile de urechi sau draperiile opace, pot ajuta la crearea unui spațiu confortabil pentru somn.
- Faceți mișcare în mod regulat: exercițiile frecvente oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv acela de a vă ajuta să adormiți rapid și de a rămâne în această stare atât cât este necesar. Experții recomandă ca sportul să fie practicat cu cel puțin câteva ore înainte de a merge la culcare, astfel încât ritmul cardiac să nu fie crescut înainte de a adormi.
- Relaxați-vă seara: Seara, un program liniștit poate ajuta corpul să se relaxeze și să se pregătească pentru somn. Optați pentru activități calmante, cum ar fi să faceți o baie sau să citiți.
- Lăsați electronicele deoparte: cu o oră înainte de culcare, evitați telefoanele mobile, tabletele, televizoarele, computerele și alte dispozitive electronice. Expunerea la lumina albastră de la astfel de dispozitive înainte de culcare poate face dificilă adormirea.
- Evitați să stați treaz în pat noaptea: Dacă nu puteți adormi după 20 de minute de stat întins pe pat, mutați-vă într-o altă cameră și faceți o activitate liniștită până când vă simțiți somnoros.