Informații cu privire la avantajele exercițiilor fizice și, prin extensie, ale sportului, avem, probabil, aproape toți. Sunt la îndemână și media abundă de ele. Din păcate, nu este întotdeauna ușor să înțelegem cu adevărat cât de importante sunt aceste beneficii pentru speranța noastră de viață. Pentru toți cei care depun efort fizic și se antrenează pentru o viață mai sănătoasă și mai lungă, există o întrebare pertinentă al cărei răspuns ar fi bine să îl cunoaștem: de ce practicarea sportului poate crește speranța de viață cu până la zece ani?
Deoarece majoritatea sporturilor necesită un nivel de efort moderat, beneficiile inerente pentru sănătate ale exercițiului fizic decurg automat din practicarea sportului. În consecință, iubitorii de mișcare pot beneficia, așa cum arată pachete întregi de studii efectuate în ultimii zeci de ani, de oase, mușchi și articulații mai sănătoase, de risc redus de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, cancer, artrită și osteoporoză și de scăderea tensiunii arteriale. Nu în ultimul rând, îmbrățișarea unui sport reduce stresul și promovează eliberarea de endorfine care stimulează starea de spirit și îmbunătățește echilibrul și condiționarea.
Adulții ar trebui să practice aproximativ 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână. Specialiștii recomandă executarea unor exerciții diferite, cum ar fi lucrul pentru grupurile musculare majore de cel puțin două ori pe săptămână și îmbunătățirea flexibilității cu mișcări complete de două până la trei ori săptămânal.
Cu toate acestea, deși este unanim recunoscut în mediul medical că exercițiile fizice au beneficii inerente, mulți oameni de știință nu își explică de ce anumite sporturi și activități fizice oferă beneficii considerabile față de altele.
O teorie notabilă este cea potrivit căreia oamenii care au timpul și banii necesari pentru a face sport au, de asemenea, mijloace socioeconomice pentru a-și îmbunătăți viața și sănătatea în moduri care nu sunt la îndemâna celor din medii sărace.
Cu toate acestea, deși există un adevăr incontestabil în această teorie și o suprapunere relevabilă între speranța de viață și bogăția socioeconomică, teza nu ține cont de diferența de beneficii între sporturi.
De exemplu, în timp ce golful și călăria sunt considerate „de elită” și sporturi costisitoare, rezervate în mod obișnuit persoanelor aflate în poziții de privilegiu socioeconomic, niciunul dintre ele nu oferă beneficiul speranței de viață al sporturilor la fel de „elitiste“ precum tenisul sau badmintonul.
Aici intervine teoria generală conform căreia anumite tipuri de exerciții și sporturi, prin comparație cu altele, generează beneficii notabile în ceea ce privește speranța de viață. Mai mult, există exerciții și sporturi despre care se consideră că pot diminua, de fapt, speranța de viață!
Sporturile cu un element social, cum ar fi sporturile de echipă sau cele de competiție, oferă beneficii sociale și mentale suplimentare, pe care sporturile pur individuale, cum este alergarea, nu le oferă.
Motivul este că socializarea și implementarea strategiilor sportive ajută la îmbunătățirea sănătății mintale și a abilităților de rezolvare a problemelor și le oferă oamenilor, pe măsură ce îmbătrânesc, un sentiment de apartenență. Aceste beneficii psihologice sunt esențiale în combaterea problemelor legate de vârstă, cum ar fi depresia, anxietatea, demența și boala Alzheimer.
În cele din urmă, practicarea sportului promovează o dietă sănătoasă, deoarece participanții au o formă externă de stimulare și se străduiesc să-și completeze exercițiile și sportul ales cu dieta corectă.
CE SPORT POATE MĂRI CEL MAI MULT SPERANȚA DE VIAȚĂ?
Odată înțelese beneficiile fiziologice și psihologice suplimentare pe care le au diferite sporturi și exerciții față de altele, este interesant de aflat de ce următoarele șapte sporturi sunt recunoscute pentru îmbunătățirea speranței de viață:
- Calistenia
Calistenia implică o combinație de antrenament de forță și condiționare care împrumută foarte mult de la alte sporturi și exerciții ca gimnastica, acrobația și exercițiile generale care se execută cu ajutorul propriei greutăți corporale. Calistenia, conform rezultatelor unor studii derulate în acest sens, poate îmbunătăți speranța de viață cu aproximativ 3,1 ani. Beneficiile calisteniei includ: forță, flexibilitate și rezistență aerobă îmbunătățite, o postură mai corectă, tonifierea mușchilor și pierderea grăsimii.
Din fericire, calistenia le aduce practicanților toate aceste beneficii pentru doar 20 de minute de exerciții zilnice și cu un risc foarte scăzut de rănire. Motivul este că acest sport nu este unul de contact și se concentrează pe utilizarea greutății corporale și a mișcărilor controlate mai degrabă decât a greutăților externe.
- Mers pe jos sau jogging
Fiind cel mai simplu sport dintre cele șapte prezentate aici, poate fi surprinzător de aflat că atât mersul zilnic, cât și joggingul pot îmbunătăți speranța de viață cu aproximativ 3,2 ani.
Un studiu din 2020 realizat de JAMA Network a constatat că, în comparație cu un adult mediu care face doar 4.000 de pași pe zi, adulții care întruneau 8.000 de pași pe zi aveau un risc cu 51% mai mic de mortalitate de toate cauzele. În plus, adulții care au făcut un efort concertat pentru a merge în plimbări zilnice de peste 12.000 de pași pe zi au avut un risc cu 65% mai mic de mortalitate de toate cauzele decât adulții care au mers doar 4.000 de pași pe zi.
În consecință, mersul regulat și distanța parcursă sunt factori vitali în îmbunătățirea speranței de viață, în timp ce mersul mai rapid a dovedit un efect neglijabil în reducerea bolilor cardiovasculare și a cancerului. Prin urmare, mersul pe jos este un sport excelent de care să te bucuri la bătrânețe, chiar dacă suferi de viteză și mobilitate reduse!
În privința joggingului, un studiu din 2019 al British Journal of Sports Medicine a constatat că, prin comparație cu absența totală alergării, chiar și o alergare ocazională pe săptămână a dus la o reducere cu 27% a tuturor cauzelor de mortalitate, inclusiv o reducere cu 30% a bolilor cardiovasculare, și cu 23% a mortalității prin cancer.
În ciuda acestor beneficii, se știe că mersul excesiv și joggingul exercită presiune asupra mușchilor și articulațiilor. Prin urmare, este vital să investești în pantofi de mers sau alergare de calitate și să nu exagerezi.
- Înot
Datorită faptului că este un sport cu impact redus din punctul de vedere al uzurii, ceea ce înseamnă că te poți bucura de el toată viața fără să-ți faci griji cu privire la excesul de presiune asupra articulațiilor, înotul poate îmbunătăți speranța de viață cu aproximativ 3,4 ani.
Mai multe studii au sugerat că înotul reduce riscul de mortalitate de orice cauză cu 28% și al bolilor cardiovasculare cu 41%, comparativ cu riscul pe care îl au sedentarii. Este un antrenament grozav care vizează o varietate de mușchi, fără impactul negativ asociat cu alte sporturi mai solicitante.
- Ciclism
Indiferent dacă se optează pentru o plimbare relaxată, cu bicicleta, într-o duminică după-amiază sau pentru a concura în curse de anduranță pe distanțe lungi, ciclismul poate îmbunătăți speranța de viață cu aproximativ 3,7 ani.
Beneficiile cheie ale ciclismului includ flexibilitatea sa, și anume faptul că este potrivit pentru exerciții pe intervale de mare intensitate, exerciții de anduranță pe distanțe lungi sau, pur și simplu, ca o modalitate de a reduce stresul și de a petrece timp în aer liber. Ciclismul are ca efect pozitiv și îmbunătățirea echilibrului, care este esențial pentru a evita rănirea pe măsură ce se înaintează în vârstă.
- Fotbal
Fotbalul are o creștere remarcabilă a speranței de viață de aproximativ 4,7 ani, ceea ce îi face pe mulți cercetători să creadă că beneficiul suplimentar al sportului față de simplul exercițiu este natura socială a acestuia și necesitatea de a executa planuri și strategii complexe de joc.
Prin urmare, în timp ce fotbalul este adesea privit ca un sport al tinerilor, nivelul său redus de contact comparativ cu sporturi similare precum fotbalul american, baschetul sau rugby-ul face să îl poți practica mai mult timp.
În plus, pe lângă o combinație unică între fitness, antrenament pe intervale de mare intensitate și antrenament de anduranță, fotbalul este un sport tehnic, care necesită muncă în echipă. Acest accent pe comunicare, tehnică și strategie îi menține pe jucători implicați social și mental!
- Badminton
Deși badmintonul poate să nu fie cel mai solicitant din punct de vedere fizic sau tehnic, statutul său de sport cu rachetă îl ajută să se claseze pe locul al doilea, dat fiind faptul că poate crește speranța de viață cu 6,2 ani.
Principalul avantaj al badmintonului este că e un sport social care se bazează în primul rând pe tehnică și coordonarea ochi-mână și abia apoi pe forța brută, creând, astfel, o combinație unică de rezistență fizică și mentală.
Alte sporturi cu rachetă par să aibă beneficii similare – femeile coreene cu vîrsta peste 60 de ani care au jucat tenis de masă au dovedit funcții cognitive îmbunătățite față de acele femei care au mers, au dansat sau au făcut antrenament de rezistență.
Lumea occidentală a înregistrat rezultate similare, jucătorii în vârstă de pickleball din Utah arătând o mobilitate îmbunătățită, performanță cognitivă și scăderea durerii sau disconfortului.
- Tenis
În cele din urmă, și ca punct culminant al sporturilor cu rachetă, tenisul poate îmbunătăți speranța de viață, în mod uluitor, cu 9,7 ani!
Un studiu publicat de British Journal of Sports Medicine a declarat tenisul ca fiind fără egal, grație faptului că a produs rezultate care sugerează că reduce riscul de mortalitate de orice cauză cu 47% și de boli cardiovasculare cu 56%.
Există vreun sport care poate scădea speranța de viață?
Datorită corelației dintre traumatismele craniene și cauza decesului la 22,90%, boxul a fost identificat ca fiind un sport care poate reduce speranța de viață cu aproximativ 4,9%.
Cu toate acestea, trebuie să se înțeleagă că aceste rezultate provin de la boxeri de elită, care au acumulat numeroase lupte în cariera lor fără protecție pentru cap. În general, este puțin probabil ca boxerii amatori să înregistreze traumatisme grave la cap datorită reprizelor scurte, meciurilor cu reprize puține și utilizării accesoriilor de protecție pentru cap.