Descoperirile recente subliniază faptul că celulele stem sunt extrem de valoroase şi pot aduce beneficii atât copilului, cât şi întregii familii, inclusiv mamei, încă din timpul sarcinii, ele reuşind să ajute inima mamei să se recupereze după un atac de cord.
Cercetătorii de la Mount Sinai School of Medicine au realizat descoperiri remarcabile legate de beneficiile terapeutice ale celulelor stem fetale asupra inimii materne. Aceste celule stem speciale, izolate cu uşurinţă din placentă, demonstrează proprietăţi uimitoare, cum ar fi migrarea către inima mamei şi înlocuirea celulelor deteriorate.
„Aceste celule stem au capacitatea de a migra către zona lezată a inimii mamei şi de a susţine procesul de recuperare după un atac de cord sau alte leziuni survenite în timpul sarcinii. Ulterior, aceste celule stem se reprogramează pentru a deveni celule cardiace funcţionale, contribuind astfel la refacerea acesteia”, explică dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.
Prin reconstituirea acestui fenomen în mediu controlat, cercetătorii deschid noi perspective în tratamentul bolilor de inimă.
Până acum, cercetătorii au reuşit să stabilească faptul că în ţesutul placentar se găsesc şi celule imunoevazive, care pot fi utilizate în tratamentul bolilor pentru oricare membru al familiei. Astfel, există deja peste 85 de afecţiuni pentru care există indicaţii standardizate de utilizare şi studii clinice cu rezultate promiţătoare, care sugerează că diabetul, AVC-ul, boala Parkinson, scleroza multiplă, fibroza pulmonară şi multe alte afecţiuni pot fi tratate cu succes prin utilizarea celulelor stem din placentă.
În plus, la nivel global, există peste 80 de afecţiuni care au protocoale standardizate de utilizare a celulelor stem hematopoietice recoltate la naştere, inclusiv anumite tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom şi tulburări metabolice.
În acest timp, în România, peste 80% din unităţile de celule stem eliberate şi utilizate au fost administrate copiilor diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, paralizie cerebrală sau anemie aplastică.
De altfel, România se numără printre puţinele ţări din Europa în care părinţii au opţiunea de a recolta cea mai mare cantitate de celule stem disponibilă la naştere, prin recoltarea întregului ţesut placentar.
„Recoltarea se efectuează în spital, indiferent de locaţia acestuia în teritoriul României, fiind realizată de către medicul care asistă naşterea, după ce atât mama cât şi bebeluşul sunt în siguranţă, iar placenta a fost expulzată. Procedura nu implică riscuri sau durere”, a încheiat dr. Coltor.