Medicul Roxandra Constantina a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN despre longevitate și modul în care putem influența speranța de viață prin alegeri conștiente legate de stilul de viață.
Medicul a explicat că genetica influențează sănătatea și longevitatea doar în proporție de 30%, în timp ce restul de 70% este determinat de epigenetică, adică de stilul de viață. Acesta include alimentația, activitatea fizică, starea emoțională, mediul socio-economic și chiar nivelul de poluare la care suntem expuși. „Este important să ne preocupăm de sănătatea noastră încă din tinerețe, dar mai ales după vârsta de 40 de ani, când ar trebui să facem schimbări pozitive în viața noastră.”, a spus aceasta.
Printre principalii dușmani ai longevității, medicul Ruxandra Constantina a menționat alimentația nesănătoasă, consumul de alcool, fumatul, lipsa activității fizice și somnul insuficient. De asemenea, socializarea și activitatea comunitară sunt esențiale pentru o viață lungă și sănătoasă. Mai mult, medicul a subliniat și importanța medicinii personalizate, care presupune realizarea unui profil genetic pentru a crea o strategie de sănătate și nutriție adaptată nevoilor individuale.
În ceea ce privește diferențele între bărbați și femei, femeile pierd protecția oferită de estrogeni împotriva bolilor cardiovasculare și a osteoporozei.
Totodată, medicul a mai vorbit şi despre suplimentele care pot sprijini longevitatea, cum ar fi coenzima Q10 și resveratrolul, care ajută la menținerea energiei și la combaterea procesului de îmbătrânire.
Un aspect esențial este legat de mitocondrii, care sunt considerate centrul energetic al celulelor. Prin creșterea nivelului energetic la nivelul mitocondriilor, se poate îmbunătăți metabolismul, precum și starea energetică fizică și psihică a unei persoane.
Printre suplimentele recomandate, medicul a menționat coenzima Q10, un compus a cărui producție naturală în organism scade după vârsta de 40 de ani. „Pentru a compensa această scădere, se recomandă administrarea zilnică a 100-200 mg de coenzima Q10. De asemenea, s-a discutat despre rezveratrol, un alt supliment important care are efecte benefice asupra sănătății.”, a mai precizat aceasta.
Medicul a adus în discuție și suplimentele senolitice, care sunt extrase naturale, cum ar fi cele din căpșuni, care au rolul de a elimina celulele îmbătrânite, numite celule senescente. „Aceste celule contribuie la inflamația din organism și afectează sănătatea celulelor normale. Studiile recente sugerează că genele longevității, precum sirtuinele, ar putea fi influențate pozitiv de anumite suplimente, însă cercetările sunt încă în desfășurare pentru a confirma aceste efecte.”, a mai adăugat medicul.