Națiunile bogate ar putea atinge o limită a speranței de viață, sugerează o cercetare recent încheiată. Descoperirile temperează, cel puțin deocamdată, credința că aniversările de100 de ani vor fi întâlnite la tot pasul și sugerează că a trăi până la 150-180 de ani este chiar imposibil. Concluziile acestui studiu au, desigur, și partizani, și adversari. Ba mai mult, cercetătorii pun pariuri…
În ultima sută de ani, omenirea a învins cvasiimposibilul dezlănțuind energii inimaginabile, prin scindarea atomului și descoperirea fisiunii nucleare, și dezvoltând tehnologii care îi permit să exploreze spațiul extraterestru. Cu toate acestea, pare că cea mai profundă schimbare realizată de specia umană este de fapt, elementară – oamenii trăiesc mult mai mult decât înainte.
Limitările medicinei și ale speranței de viață
O cercetare științifică ale cărei rezultate au fost publicate în octombrie, anul acesta, arată că, în țările bogate, ritmul de creștere a speranței de viață încetinește substanțial odată cu limitele de care se apropie medicina modernă la acest capitol.
Cercetătorii au revizuit informații colectate între anii 1990 și 2019 în cele opt țări cu cele mai longevive populații, plus SUA și Hong Kong. Creșterea speranței de viață a încetinit ritmul în rândul acestor populații, iar proporțiile medii de femei și bărbați așteptați să atingă vârsta de 100 de ani au fost de 5,1% și, respectiv, 1,8%, mult sub previziunile făcute în studiile vechi. Când autorii au modelat un scenariu în care speranța de viață ajunge la 110 ani, au descoperit că acest lucru ar necesita vindecarea celor mai multe cauze majore de deces din zilele noastre.
Studiul, publicat în jurnalul Nature Aging, susține că nu sunt probabile creșteri suplimentare considerabile ale speranței de viață decât dacă medicina găsește o modalitate de a încetini îmbătrânirea în sine, autorii declarând că „bătălia umanității pentru o viață lungă a fost în mare măsură dusă”. Acest mesaj contrastează puternic cu retorica unora dintre cei mai vocali susținători ai domeniului longevității, care acreditau că un anumit stil de viață ar permite oamenilor să trăiască până la 150 – 180 de ani.
Accelerarea creșterii speranței de viață
Speranța de viață globală a crescut de la 30 de ani în 1870, la 71 de ani în 2021, potrivit publicației științifice Our World in Data. Motivele creșterii sunt multe, inclusiv vaccinurile, antibioticele, puritatea apei, salubritatea, îmbunătățirea îngrijirii sănătății, în special pentru copiii mici.
În mare parte a secolului al XX-lea, speranța de viață a crescut cu o rată fără precedent – trei ani pe deceniu. Dacă ascensiunea ar continua în secolul al XXI-lea în același ritm, efectele ar fi dificil de gestionat.
Jay Olshansky, cercetător și profesor la Universitatea Illinois din Chicago, care studiază limitele longevității umane, susține nu doar că această creștere nu va continua în acest ritm, ci și că este imposibil. În 1990, el a publicat un studiu provocator în revista Science, în care prevedea că creșterea speranței de viață va încetini deoarece tratarea bolilor individuale nu oprește procesul de îmbătrânire – acumularea de daune la nivelul celulelor și țesuturilor în timp.
Acest ultim studiu este realizat pentru a vedea dacă datele recente susțin această previziune. Prof. Olshansky, autorul principal al noii lucrări, a lucrat cu colegii săi pentru a analiza țările cu cele mai longevive populații – Australia, Franța, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Spania, Suedia și Elveția, plus SUA și Hong Kong, folosind Baza de Date despre Mortalitatea Umană, un depozit electronic de informații și statistici privind decesele în rândul populațiilor din țările dezvoltate. Deși baza de date conține informații până la zi, autorii s-au oprit la anul 2019 pentru a exclude efectul pandemiei de Covid-19 asupra speranței de viață.
Imposibilitatea menținerii ritmului
Cercetătorii au descoperit că, din 1990, aproape niciuna din populațiile studiate nu a înregistrat o creștere a speranței de viață de trei ani pe deceniu, rata necesară pentru extinderea radicală a vieții (cu excepția Hong Kong-ului în anii 1990 și a Coreei de Sud în acest secol). În toate cazurile, rata de creștere a speranței de viață a scăzut în timp.
Autorii au calculat apoi câți oameni din aceste regiuni ar putea trăi până la 100 de ani, folosind tabele care defalcă ratele mortalității în funcție de vârstă. Ei au previzionat că cea mai mare rată a centenarilor o va avea Hong Kong, unde se așteaptă să ajungă la 100 de ani 12,8% dintre femeile și 4,4% dintre bărbații născuți în 2019. Unii cercetători au susținut anterior că majoritatea bebelușilor născuți începând cu anul 2000 în țări cu speranță mare de viață vor ajunge la 100. Atenție, 100 nu înseamnă nicidecum hazardatul 150-180!
Creșterea speranței de viață va necesita reduceri progresiv mai mari ale mortalității. La începutul anilor 1900, reduceri ale mortalității de aprox. 4% au fost suficiente pentru a crește speranța de viață cu un an. Dar acum, creșterea speranței de viață a femeilor de la 88 la 89 de ani ar necesita o reducere cu 20,3% a mortalității din toate cauzele la toate vârstele, au descoperit autorii, iar creșterea speranței de viață a bărbaților de la 82 la 83 de ani ar necesita o reducere de 9,5%.
Decelerarea creșterii speranței de viață
Într-un scenariu ipotetic în care speranța de viață ajunge la 110, autorii estimează că 1 din 4 femei ar trăi până la cel puțin 122 de ani. Există o singură persoană din istorie documentată că a trăit atât de mult – franțuzoaica Jeanne Calment, care a murit în 1997. „Așa că acest lucru nu va deveni ceva obișnuit multă vreme de acum înainte“, spune Olshansky.
„Oamenii ar putea dori să conteste acest lucru, dar nu pot, pentru că datele ne arată clar ce se întâmplă de fapt. Am prevăzut foarte clar în 1990 că, în pofida progreselor medicinei și tehnologiei, creșterea speranței de viață va decelera. Acum ne-am convins.”, a declarat Olshansky.
Pentru a avea o idee despre cel mai bun scenariu actual, Olshansky și colegii au luat cele mai scăzute rate de mortalitate înregistrate în 2019 în lume în diferite grupe de vârstă și au creat un tabel de mortalitate compus. Ei au descoperit o speranță de viață de aprox. 89 de ani pentru femei și 83 de ani pentru bărbați, cifre despre care Olshansky spune că, deocamdată, reprezintă aproximativ limita duratei de viață.
Autorii notează că țările sărace pot experimenta creșteri rapide ale speranței de viață în acest secol, dar aceste creșteri vor veni în mare parte din beneficiile de sănătate publică de care țările bogate au beneficiat deja. Olshansky a remarcat, de asemenea, că vor exista mai mulți copii care vor atinge suta de ani în viitor – în special începând cu 2046. Dar asta se datorează creșterii fertilității care a dus la generația baby boom, nu pentru că procentul de oameni care supraviețuiesc până la 100 de ani va exploda.
Steven Austad, cercetător în domeniul îmbătrânirii la Universitatea din Alabama, a declarat că descoperirile subliniază că multe dintre cele mai simple și evidente modalități de a crește speranța de viață au fost deja abordate – „De asta sunt sigur. Nu sunt atât de convins de previziunile viitorului.”
Pariurile permanente ale cercetătorilor
Austad și Olshansky au un pariu permanent cu privire la acel viitor. În 2000, Austad a declarat pentru Scientific American că prima persoană care va trăi 150 de ani s-a născut deja. Olshansky nu a fost de acord și cei doi au decis să depună fiecare 150 de dolari într-un fond de investiții care-i va reveni câștigătorului. Recent, și-au dublat pariul.
„Am câștigat deja pariul, dar mă tem că Steve nu va fi e acord“, a spus Olshansky. „Îmi place optimismul greșit al lui Jay”, a declarat, în replică Austad pentru STAT.
Cei doi cercetători sunt buni prieteni și sunt de acord asupra unui singur lucru: niciunul nu va trăi suficient pentru a colecta câștigurile în 2150 – Olshansky are 70 de ani, iar Austad are 78.
Optimismul lui Austad se bazează pe lucrările de laborator în stadiu incipient, care demonstrează că este posibil să se prelungească durata de viață a șoarecilor. El a arătat că există peste 60 de studii clinice care testează astfel de terapii la oameni și consideră că este doar o chestiune de timp până când unele dintre aceste strategii vor da roade.
Echipa lui Olshansky intenționează acum să urmărească schimbările în durata de sănătate, acea parte a vieții în care oamenii sunt sănătoși. Există deja unele dovezi care sugerează că viețile mai lungi nu sunt întotdeauna mai sănătoase. Un studiu din 2017 a constatat că, între 1990 și 2016, numărul de ani în care oamenii au trăit cu limitări semnificative cauzate de boli a crescut în medie, la nivel mondial, de la 8,2 ani la 9,3 ani.
„Personal, nu pot spune că nu știu că vine… iarna, dar există extraordinar de multe lucruri pe care le putem face zi de zi pentru a ne îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții, și a ne reduce riscul de boală și moarte. Eu la asta mă concentrez.”, spune prof. Olshansky, un adept al stilului de viață sănătos.