Singapore este considerată a fi a șasea zonă albastră a longevității la nivel mondial, o poziție datorată creșterii spectaculoase a speranței de viață începând cu a doua jumătate a secolului trecut. Speranța de viață a singaporezilor s-a mărit constant, începând de la 64,5 ani în 1965, la 78,4 ani în 2000 și, ulterior, la 84,3 ani în 2023. Cu acest rezultat, Singapore se clasează pe locul cinci la nivel global, după Hong Kong, Macao, Japonia și Elveția. Însă modalitățile prin care Singapore a obținut atât de râvnitul statut de zonă albastră (denumirea generică a regiunilor unde media de viață este sensibil mai mare decât oriunde în altă parte pe glob) diferă de cele ale țărilor care îi țin companie în topul longevității.
Dacă cele cinci zone albastre consacrate – Ikaria (Grecia), Okinawa (Japonia), Nicoya (Costa Rica), Sardinia (Italia) și Loma Linda (Statele Unite ale Americii) au o longevitate nativă dobândită și susținută prin cultul străvechi al obiceiurilor sănătoase, Singapore a reușit performanța de a deveni a șasea zonă albastră a lumii și de a intra în Top 5 țări longevive prin intervenții concertate în sănătatea publică și programe sociale implementate în ultimii 30-40 de ani.
Singaporezii sunt învățați constant să preia controlul asupra propriei sănătăți prin consolidarea asistenței medicale primare, deprinderea comportamentelor preventive și gestionarea bolilor cronice de către sistemul public de sănătate.
Mai multe programe naționale precum Healthier SG – o inițiativă a ministerului de resort centrată pe medicina preventivă – au fost implementate în ultimii ani pentru a oferi populației acces rapid la asistena medicală primară și planuri de sănătate individualizate.
Programul Healthier SG vizează screeningul nivelului tensiunii arteriale, colesterolului sau glucozei din sânge și monitorizarea greutății corporale, somnului, fumatului și activității fizice.
Programele de control al sănătății sunt completate de strategia națională privind îmbătrânirea activă. Inițiativa Age Well SG este, la rândul său, o transformare cuprinzătoare la nivel național în ceea ce privește locuințele, transportul, îmbătrânirea activă și serviciile de îngrijire. Age Well SG susține o longevitate sănătoasă prin menținerea oamenilor implicați în acțiuni sociale sau schimburi de experiență între generații și încurajează mersul pe jos și achiziționarea de alimente sănătoase.
În altă ordine de idei, Singapore uimește prin politici de mediu care contribuie eficient la creșterea longevității.
Dezvoltarea unei infrastructuri pietonale excepționale – Singapore fiind o țară exclusiv urbană – face ca oamenii să se deplaseze pe jos în siguranță. Mai mult, insula impune impozite pe autovehicule și carburant care au menirea de a încuraja nu numai folosirea transportului public de călători, ci și mersul pe jos.
Mâncarea sănătoasă este subvenționată aici pentru a stimula oamenii să cumpere alimente integrale cu nutrienți abundenți, în detrimentul alimentelor intens procesate.
Totodată, singaporezii beneficiază de o reducere fiscală dacă locuiesc împreună cu părinții lor vârstnici sau chiar în apropierea lor, încurajând familiile să rămână aproape de copii și nepoți.
La nivelul cercetării medicale, statul singaporez investește enorm în domeniul longevității, mediul academic reunind cei mai buni experți în domeniu.
Guvernarea stabilă și eficientă, securitatea economică, îngrijirea medicală accesibilă, politicile de sănătate publică și investițiile în cercetarea medicală explică creșterea spectaculoasă a speranței de viață activă a singaporezilor.
SPECIALIȘTI ROMÂNI LA SINGAPORE
De curând, reprezentanții Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României au participat la Conferința „Unlock Healthy Longevity 2024: Supplements“, organizată de Școala de Medicină Yong Loo Lin din cadrul Universității Naționale din Singapore, un eveniment de pionierat care s-a concentrat pe rolul major al suplimentelor alimentare ca intervenție geroprotectivă.
Analiza aprofundată făcută de specialiștii participanți cu privire la suplimentele cu rol important în optimizarea sănătății a arătat că, în prezent, la nivel mondial, 146 de companii sunt axate pe dezvoltarea suplimentelor care țintesc longevitatea, 58% dintre acestea aflându-se în SUA. Studiul a constatat că dinamica acestor companii a trecut de la producerea de creme și diverse alte produse destinate procedurilor de ordin estetic, la soluții care vizează inhibarea mecansimelor îmbătrânirii celulare. Totodată, studiile prezentate au indicat eficiența unor suplimente precum NAD+ (nicotinamidă adenin-dinucleotidă), alpha-keto-glutaratul, urolitinul, berberina, vitamina D, Omega 3, fisetinul sau carotenoizii.