Burnout-ul, o stare de epuizare fizică, emoțională și mentală cauzată de stresul prelungit, poate fi identificat printr-un test recunoscut internațional. „Se pot face teste pe subiectul acesta. Există un test care se numește Maslach Burnout Inventory (MBI) prin care îți poți da seama care sunt simptomele și în ce situație te găsești”, a explicat Andy Szekely, expert în dezvoltare personală, în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
Ce este Maslach Burnout Inventory (MBI)
MBI este un instrument psihologic format din 22 de întrebări care evaluează experiența personală legată de burnout. Dezvoltat de Christina Maslach și Susan E. Jackson, testul măsoară trei dimensiuni esențiale ale epuizării profesionale:
- Epuizarea emoțională – senzația de oboseală extremă și lipsă de energie.
- Depersonalizarea – deconectarea persoanei de corp si minte, de parca s-ar privi din exterior.
- Senzația de lipsă a realizărilor personale – sentimentul că nu mai ai un impact pozitiv asupra celor din jur sau că munca ta nu mai are valoare.
Testul poate fi completat în aproximativ 10 minute și oferă o imagine clară a stării actuale, fiind un punct de plecare pentru a preveni deteriorarea ulterioară a stării de sănătate.
Cum poți preveni burnout-ul?
Andy Szekely a oferit și câteva soluții simple, dar eficiente, pentru a preveni burnout-ul înainte ca acesta să devină o problemă serioasă.
În primul rând, potrivit specialistului, fiecare dintre noi ar trebui să ne facem timp pentru a ne odihni.
„Îți blochezi în calendar un timp pentru tine de odihnă periodică. Vorbesc pentru cei care își doresc să facă performanță, însă sunt copleșiți. Este important să ai un timp doar pentru tine, să te relaxezi și să te ocupi de un hobby, fără legătură cu munca”, a explicat el.
În al doilea, petrece timp cu cei dragi.
„Pui în calendar timp pe care să îl petreci cu oamenii importanți din viața ta – fie că sunt copiii, familia sau prietenii. Relațiile sociale sunt esențiale pentru echilibrul emoțional.”
Abia apoi trebuie să ne stabilim prioritățile de muncă. Cu alte cuvinte, după ce ai rezervat timp pentru odihnă și viața personală, organizează-ți activitățile de lucru în funcție de priorități. Acest echilibru între odihnă, relații și muncă te va proteja de stările de copleșire, frustrare și lipsă de energie.
„Deciziile bune sunt dependente de cât de odihnit ești. Atunci când îți gestionezi bine energia, evoluezi mai repede către scopurile tale decât dacă ai munci continuu, fără pauză, până la epuizare”, a mai subliniat Andy Szekely.