„Întreaga dezvoltare a structurii umane a dus la aprofundarea treptată a tuturor elementelor legate de această superbă bijuterie care este creierul uman. Creierul este elementul esențial de comunicare interumană, de apropiere, de discuție, de performanță, de trăire, de iubire, de ceartă, de performanță și de credință. Unde începe și unde se termină creierul uman, nu știm. Tot ce știm însă este că acest creier a suferit și suferă continue modificări…“ – așa își începe bestsellerul intitulat Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor, reputatul neurochirurg prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei de Științe Medicale și membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.
Este o senzație comună: te simți fie mai tânăr, fie mai în vârstă decât ești în realitate. O persoană poate avea 42 de ani, dar în timpul unei după-amiezi în care se joacă alături de copiii săi, simte că ar avea din nou 12 ani. În egală măsură, aceeași persoană, după o zi grea de întâlniri, cumpărături, diverse programări și chiar certuri, se simte, mai degrabă, de 70 de ani.
În ceea ce privește creierul, știința arată că deconectarea acestuia de la vârsta cronologică este un lucru real: creierul poate îmbătrâni, în esență, într-un ritm diferit față de anii cronologici. În funcție de sănătatea, stilul de viață și personalitatea fiecăruia, creierul ar putea fi mult mai tânăr sau mai în vârstă decât se crede. Cum ne putem da seama dacă avem un creier tânăr și în formă sau unul care îmbătrânește cu fiecare secundă care trece? Simplu – verificând câteva semne, bune și mai puțin bune, care ne pot ajuta să îi determinăm adevărata vârstă.
3 SEMNE ALE UNUI CREIER TÂNĂR
- Te simți mai tânăr decât ești
Diferită de cea biologică, vârsta resimțită este cunoscută ca „vârsta subiectivă“ și este de dorit să fie mai mică decât numărul de ani acumulați, de fapt, aici, pe Pământ. Un studiu al Universității Naționale din Seoul, efectuat în colaborare cu Universitatea Yonsei din Coreea de Sud, a constatat că oamenii care se simt mai tineri decât vârsta lor prezintă, pe măsură ce trec anii, mai puține semne de îmbătrânire fizică a creierului. Cu alte cuvinte, o vârstă subiectivă tânără poate avea un efect pozitiv asupra mecanismului de funcționare a creierului și asupra ratei de îmbătrânire structurală a acestuia. Cercetătorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina modul exact în care mecanismele neuronale sunt afectate de „senzația de tinerețe“. Cu cât crezi că ești mai tânăr, cu atât ești mai activ fizic și mental, ceea ce se dovedește a fi excelent pentru sănătatea creierului – arată una dintre teoriile care îi ghidează pe specialiști. În consecință, suntem încurajați să facem lucruri care ne fac să ne simțim tineri.
- Vorbești cel puțin două limbi
Cercetătorii canadieni și spanioli au raportat că persoanele bilingve au conexiuni neuronale mai centralizate și specializate, deoarece vorbirea a două limbi determină creierul să „selecteze“ informații mai eficient. Acest lucru economisește energia creierului, ajutându-l să se mențină tânăr. De asemenea, persoanele bilingve întrebuințează mai puțin din zonele frontale ale creierului decât cei care vorbesc o singură limbă. Astfel, creierul este scutit de uzură, iar probabilitatea de a dezvolta îmbătrânire cognitivă și demență se micșorează.
- Trăiești în prezent
Practicile de conștientizare care faciltează ancorarea în prezent pot ajuta și ele la conservarea materiei cenușii a creierului, de altfel esențială pentru o memorie bună, așa cum reiese dintr-un studiu realizat de University of California și Australian National University. În acest sens, specialiștii spun că meditația este ideală; atunci când meditezi, este posibil să conservi fizic materia cenușie din creier prin reducerea stresului, un factor nociv care poate deteriora inclusiv răspunsul imun. Totodată, meditația poate stimula ramificarea dendritică, unde neuronii formează noi ramuri dendritice și creează noi sinapse, ajutând celulele să comunice între ele – caz care contribuie la sporirea materiei cenușii, conform rezultatelor cercetării efectuate de cele două universități amintite.
4 SEMNE ALE UNUI CREIER ÎMBĂTRÂNIT
- Ești o persoană cinică
Cercetătorii finlandezi au publicat un studiu fascinant pe parcursul căruia au descoperit că vârstnicii foarte cinici nu numai că au o rată mai mare de declin cognitiv, dar tind și să moară la vârste mai scăzute. De ce? Stresul negativ ar putea fi vinovatul – se știe că hormonul stresului, cortizolul, are un efect complet nesănătos asupra creierului, afectând claritatea gândirii. Dacă viziunea ta asupra lumii tinde să fie cinică – definită drept convingerea că ceilalți sunt în general egoiști sau necinstiți -, încearcă să îți schimbi mentalitatea în mod activ: respiră adânc și alege să gândești și să spui ceva pozitiv.
- Ești lipsit de concentrare
Cu toții știm cât de greu este să ne concentrăm atunci când suntem entuziasmați sau nervoși. O echipă de cercetare de la USC a descoperit că distractibilitatea ușoară este un semn al îmbătrânirii cognitive. Această trăsătură poate apărea în creier încă de la vârsta de 30 de ani și ar putea fi un semn al eventualului Alzheimer. Este legată de excitare – la confruntarea în mod brusc cu o situație șocantă, de exemplu, rețeaua frontoparietală a creierului poate să nu răspundă suficient la semnalele transmise de locus coeruleus (un nucleu al punții trunchiului cerebral implicat în răspunsurile fiziologice la stres și panică), ceea ce te ajută să te concentrezi. Acest lucru li se întâmplă cel mai des persoanelor în vârstă. Dar dacă problemele de concentrare se ivesc deseori atunci când ești stresat, testarea cognitivă te poate ajuta să afli dacă ai predispoziție pentru declinul cognitiv. Antrenamentul creierului, cum ar fi realizarea de puzzle-uri sau jocuri, poate fi util și în dezvoltarea abilităților de concentrare.
- Prietenii tăi spun că uiți
Dacă apropiații tăi menționează în repetate rânduri că manifești un comportament care pare diferit față de cel obișnuit, ia-le în serios feedback-ul. „Pacienții pe care îi văd și care au o problemă de memorie, de obicei, nu recunosc că o au“, spune dr. Thomas R. Vidic, membru al Academiei Americane de Neurologie. „Sunt convinși că nu este nimic în neregulă cu ei, deși nu este deloc așa. Este unul din motivele pentru care avertizez că un semn foarte important la care trebuie să fim atenți este ceea ce îți spun prietenii și familia. Dacă ei au observat că ai probleme de memorie, atunci este timpul să obții opinia unui medic specialist.”
- Ești obosit în timpul zilei
Este un semn-cheie observat în mai multe studii, cum ar fi Studiul Clinicii Mayo asupra Îmbătrânirii. Somnolența în timpul zilei nu înseamnă doar faptul că, noaptea, creierul nu primește odihna restauratoare, necesară pentru „asanarea” de care are nevoie, dar poate provoca modificări fizice directe ale creierului legate de îmbătrânire. „Somnul este un protector cu adevărat important al creierului”, spune dr. Neil Graff-Radford, profesor de neurologie la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida. „Cercetările au arătat că apneea în somn poate micșora hipocampul (o parte-cheie a creierului care are legătură cu învățarea și memoria). Apneea în somn provoacă o lipsă de oxigen care poate afecta creierul, dar cercetările arată că, din fericire, tratarea apneei în somn poate anula daunele provocate inițial. Ai nevoie de șapte și jumătate până la opt ore de somn bun pe noapte pentru sănătatea creierului”, explică prof. dr. Neil Graff-Radford.
5 MODURI DE A ÎNAPOI CEASUL CREIERULUI
- Încearcă dieta MIND
Dieta MIND (Intervenția Mediteraneană-DASH pentru Întârzierea Neurodegenerativă) este un plan alimentar bogat în legume cu frunze verzi, fructe de pădure, nuci, pește, ulei de măsline și chiar puțin vin. Nu numai că MIND este delicioasă, dar îți poate devansa vârsta cognitivă cu 7 ani și jumătate, potrivit unor cercetări din 2015. Nouă sute de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 58 și 98 de ani și-au detaliat dieta și li s-a verificat funcția cognitivă o dată pe an, timp de mai bine de patru ani. Participanții la studiu care au urmat cu scrupulozitate dieta MIND, limitând alimentele mai puțin nutritive, cum ar fi carnea roșie, dulciurile și prăjelile, și-au redus riscul de Alzheimer și demență cu 53%, iar cei care au urmat dieta suficient de bine și-au redus riscurile cu 35%.
- Urcă scări
Pentru fiecare sesiune de urcat trepte, cu condiția să o faci zilnic, vârsta creierului tău scade cu 0,58 ani, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Concordia/Centre de Recherche de l’Institut de Gériatrie de Montréal/Columbia University/University of Florida. „Ar trebui să faci astfel încât acest exercițiu să îți facă plăcere“, îndeamnă dr. Vidic. „Acest lucru va face ca centrii plăcerii din creierul tău să elibereze dopamină”. Acel hormon al fericirii te va ajuta să îți menții antrenamentul – așa că alocă-ți timp, pune-ți în căști muzica preferată și urcă scările la serviciu sau acasă timp de 150 de minute pe săptămână, în total.
- Împărtășește-ți trăirile
Un nou studiu fascinant condus de dr. Joel Salinas, de la Grossman School of Medicine din New York, a constatat că a avea legături sociale cu oameni care sunt buni ascultători și în care poți avea încredere înseamnă că te eliberezi cu ușurință de probleme și stres, ceea ce încetinește îmbătrânirea creierului. „Așadar, când te simți stresat, sună-ți mama, intră pe Zoom cu sora ta, trimite mesaje celui mai bun prieten – manifestă-te și asigură-te că ești disponibil, la rândul tău, pentru a-ți ascula apropiații“, spune dr. Salinas.
- Mergi în pas alert
Dacă ești de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, poți ameliora pierderea memoriei și îți poți crește scorurile cognitive mergând pe jos, cu pas rapid, de trei până la cinci ori pe săptămână, potrivit rezultatelor unor cercetări derulate în Texas și Japonia. În cadrul studiului, persoanele de vârstă mijlocie și în vârstă, cu semne timpurii de pierdere a memoriei, și-au crescut scorurile cognitive după ce au început să meargă frecvent. Începe încet, apoi crește viteza treptat, pe parcursul unei săptămâni de mers pe jos – vei obține un sentiment de împlinire, precum și un impuls fizic al creierului.
- Fii optimist
„Pentru a ne proteja de îmbătrânirea cognitivă, este important să ne păstrăm o atitudine pozitivă”, rezumă dr. Radford-Graff – „Am întâlnit un număr de supraviețuitori ai Holocaustului care, pur și simplu, când intră într-o cameră, o luminează. Am cunoscut o femeie minunată care a supraviețuit acestui teribil flagel și a murit la peste 100 de ani – era foarte în vârstă, dar era extrem de prezentă și avea o viziune extraordinar de pozitivă asupra lumii. Însușiți-vă acest exemplu!” A privi partea bună a lucrurilor este o modalitate excelentă de a rămâne fericit și intersat de lumea înconjurătoare, indiferent de vârsta pe care se întâmplă să o avem.