Riduri, pete pigmentare, piele deshidratată, păr grizonat sau rar… toate ne duc cu gândul la trecerea implacabilă a timpului. Sfântul Augustin din Hipona, celebrul teolog și filosof al secolului al IV-lea, considera că trecutul, prezentul și viitorul sunt o prelungire a sufletului uman. În lumina acestei teze, ar putea sufletul rămas tânăr după decenii bune de existență să-și proiecteze pe chip tinerețea și, implicit, frumusețea specifică tinereții? Știința secolului XXI ne răspunde afirmativ. Dar cu anumite condiții… Care sunt acelea? Explică dermatologul Cristina Safta, un medic pe al cărui chip aproape angelic transpare frumusețea sufletului.
Se spune că prima impresie contează, iar aspectul contribuie la formarea acesteia. Cum ne putem menține un aspect tânăr?
Dr. Cristina Safta: Pentru a ne bucura de un aspect mai sănătos, din punct de vedere medical vorbind, bineînțeles că totul începe cu o consultație. Indicat este să ne prezentăm la doctor o dată pe an pentru a controla ce se întâmplă cu pielea noastră. Este important să verificăm dacă au apărut alunițe sau leziuni diferite față de ceea ce aveam deja pe corp, să le diagnosticăm și să le tratăm dacă este cazul. În schimb, dacă ne plasăm în zona de frumusețe și de anti-aging, e bine să luăm lucrurile din pripă. Întotdeauna, prevenția va fi mult mai eficientă decât tratarea ulterioară a semnelor de îmbătrânire.
Cum putem interveni pentru frumusețea și sănătatea pielii noastre pe termen lung?
Dr. Cristina Safta: Pe lângă practicarea unui stil de viață sănătos, despre care toți știm cât este de important – alimentație echilibrată, management-ul stresului, mișcare zilnică sau măcar săptămânală considerabilă etc., este important să ne preocupăm și de rutina de acasă. Cel mai la îndemână, până la urmă, este să folosim câteva produse cosmetice, și anume, un gel de curățare blând și, ulterior, neapărat o cremă hidratantă, iar dimineața, obligatoriu, foto-protecție, pentru ca aplicarea filtrului solar să împiedice apariția ulterioară a unor riduri, a petelor pigmentare și, câteodată, chiar a cancerelor de piele.
Cât de mult poate contribui soarele la procesul de îmbătrânire a pielii?
Dr. Cristina Safta: Ultravioletele de tip A, cele care sunt responsabile de accelerarea îmbătrânirii, sunt constante tot timpul anului, fie iarnă, fie vară. Acesta este motivul principal pentru care se recomandă folosirea foto-protecției întregul an.
Putem să vorbim despre riduri sănătoase și riduri nesănătoase?
Dr. Cristina Safta: Ridurile, în general, sunt firești. N-ar trebui să le vedem ca pe ceva anormal. În cele din urmă, e normal să îmbătrânim și este chiar frumos. Suntem norocoși dacă putem să o facem, pentru că, pe de altă parte, viața poate să se încheie mult mai devreme decât ar fi normal. La fel de firească este și apariția ridurilor de expresie: ușoare riduri la colțul ochiului, între sprâncene, pe frunte. Toți le dobândim după o anumită vârstă. Ni se accentuează așa-zisele riduri din jurul gurii – șanțurile nazogeniene, așa cum le numim noi, medical vorbind. Ridurile care apar pe suprafața pielii ca niște linii fine sunt cele date de obicei de deshidratare și de trauma solară. Dacă ele au apărut deja și sunt însoțite de colorarea neuniformă a pielii, înseamnă că am stat prea mult la soare și că ADN-ul pielii noastre s-a alterat.
Există modalități prin care să ne putem regenera pielea?
Dr. Cristina Safta: Pielea se poate regenera și intern. Există, în acest sens, anumite suplimente sau chiar medicamente în studiu – trăim vremuri cu o dinamică fără precedent din punctul de vedere al cercetării în domeniul anti-aging. Și anume, există metformin, ca să dau un exemplu. Este un medicament, o substanță pe care foarte mulți români o cunosc prin prisma diabetului. Este un antidiabetic oral care, conform rezultatelor mai multor serii de cercetări, ar avea proprietăți care ar putea să reverseze procesul de îmbătrânire, intern vorbind. De pildă, la suferinzii de diabet care iau acest medicament, prin comparație cu diabeticii care nu îl iau, mortalitatea este înjumătățită. Studiind și pacienții care nu suferă de diabet, cercetătorii și-au dat seama că, administrat de la vârste mai tinere, când nu există încă probleme de sănătate, metforminul ar putea amâna sau chiar preveni majoritatea bolilor cronice care apar odată cu vârsta. După 50-60 de ani, se ivesc hipertensiunea, diabetul și altele. Cumva, toate procesele noastre interne se alterează. Un alt supliment alimentar bazat pe foarte multe studii și aflat în mare vogă este -ul. Acesta nu e foarte comun în România. Se găsește în farmacii, dar destul de rar și cu un preț destul de mare. Studiile spun că NAD ne poate ajuta să avem mult mai multă energie și, la fel, să păstrăm energia celulară pentru tinerețe, astfel încât șă încetinim procesul de aging.
Toate aceste transformări în bine de la interior se văd și la exterior?
Dr. Cristina Safta: Da, sunt lucruri care se vor vedea și la exterior, pentru că, întotdeauna, dacă la interior lucrurile stau bine, nu vom mai avea procese inflamatorii, corpul nostru nu va mai suferi și, în consecință, pielea va fi mai frumoasă, mai radiantă și va îmbătrâni mai lent. Corpul așa trăiește, în simbioză. Nu ne putem gândi la piele separat de celelalte organe.
Există impresia că bărbații îmbătrânesc mai greu. Este doar o aparență?
Dr. Cristina Safta: Bărbații se nasc prin prisma hormonului testosteron care îi definește, un hormon pe care noi, femeile, îl avem într-o proporție mult mai mică. Bărbații au o masă musculară vădit mai mare, mai voluminoasă, ceea ce îi face mai atletici și le determină organismul să consume energie mai mult pe partea musculară și mai puțin depunând-o sub formă de grăsime. Pe de altă parte, pielea bărbaților este mai groasă, iar pielea mai groasă se ridează mult mai greu. În general, când concluzionăm că cineva arată sau nu bătrân, ne referim mai degrabă la aspectul fizic. Așa stand lucrurile, femeile, pentru că au o piele mai subțire și mai puțin seboreică – un ten mai puțin gras, constată că au mai multe riduri și că par, poate, mai în vârstă decât partenerul de viață care este de aceeași vârstă.
Tratamentele care ne mențin aspectul tânăr mai mult timp pot fi, totodată, nocive pentru sănătate?
Dr. Cristina Safta: Tratamentul cu toxina botulinică, de pildă, este considerat a fi preventiv în ceea ce privește aspectul nostru de la nivelul feței, dat fiind faptul că se aplică, între sprâncene, pe frunte sau la coada ochiului, pentru ameliorarea ridurilor de expresie. Procedura nu este dăunătoare și, din contră, aș zice că este cea mai iubită dintre toate cele de ordin cosmetic. Asta, poate și pentru că are șansa de a ne crește nivelul de serotonină la aproximativ o săptămână după injectare. Studii recente au subliniat legătura dintre nivelul ridicat al serotoninei, unul dintre cei doi hormoni ai fericirii, și starea de bine experimentată de pacienți după injectare. Intervenția te face să te simți mai bine, mai liniștit și, categoric, să arăți mai frumos. Nu este neapărat un tratament care să contribuie la longevitate, dar cu siguranță ne simțim mai tineri după ce îl facem.
Ce aport au remediile naturiste la efortul de prelungire a tinereții și a dobândirii stării de bine?
Dr. Cristina Safta: Apropo de abordarea holistică a corpului, trebuie să ne păstrăm vie în minte importanța hranei preparate din ingrediente cât mai sănătoase, pe cât posibil, atent selecționate, și a respingerii mâncării procesate – mezeluri și altele. Un stil de viață sănătos se va vedea întotdeauna pe chip. Remediile naturale pot fi benefice și, de obicei, sunt aliatele noastre în ceea ce privește recomandările pentru acasă. Crema de gălbenele, care e foarte populară la noi, e bună mai ales pentru pielea foarte uscată. De ce? Conține peste 99% vaselină. Vaselina este ca un ciment care, pe timpul nopții, sigilează hidratarea sau apa rămasă în piele. Dimineața, după ștergerea cremei, ne alegem cu un beneficiu de hidratare. Aici trebuie introdusă, însă, o mică mențiune: gălbenelele sunt plante care pot fi alergizante. În consecință, dacă observăm că, după folosirea unei creme pe bază de gălbenele, pielea ni se înroșește și ne mănâncă, e posibil să dezvoltăm o alergie și este nesar să sistăm aplicarea.
Trecerea anilor ne aduce și păr alb. Poate fi stopată această albire?
Dr. Cristina Safta: Studiile ne demonstrează că nu putem stopa acest fenomen nedorit. În schimb, îl putem încetini, dar în mică măsură. Stilul de viață sănătos și reducerea la maximum posibil a stresului pot ajuta la prelungirea tinereții părului. Pe de altă parte, albirea părului este de foarte multe ori și genetică. Dacă părinții au albit de tineri, e foarte probabil ca acest lucru să fie moștenit de către copii. Dar, având grijă să respectăm cele anterior menționate, putem încetini puțin albirea părului.
Același lucru se întâmplă și cu căderea părului?
Dr. Cristina Safta: Căderea părului în zilele noastre este mult mai frecventă decât era odată. Putem să legăm acest lucru de poluare, de stilul de viață care este mult mai alert acum față de ce era în urmă cu trei-patru decenii, și, de asemenea, grevat de perturbatori endocrini, mai ales în cazul femeilor. Perturbatorii endocrini sunt substanțe chimice naturale sau artificiale care pot imita sau interfera cu hormonii organismului, cunoscuți ca sistemul endocrin. Toate chimicalele pe care le avem în jurul nostru, produsele de curățenie pe care le întrebuințăm sau cu care intrăm sub o formă sau alta în contact, parfumurile de cameră și altele pot accelera căderea părului și apariția acneei.
Cum ne este afectat organismul atunci când alimentația conține excesiv de multe alimente procesate?
Dr. Cristina Safta: Organismul nostru, în general, deci și pielea sunt foarte sensibile la tot ceea ce înseamnă inflamație. Ori alimentele foarte procesate, pline de substanțe nocive, cresc procesul inflamator în organism, situație în care energia pe care corpul ar fi folosit-o ca să producă elasină și colagen la nivelul pielii, să păstreze apa în țesut, să ajute pielea să se refacă rapid și să se apere în fața vremii ș.a.m.d., va fi irosită în acest proces inflamator. Concluzionând, organismului nu îi mai rămân resurse suficiente ca să se preocupe și de bunăstarea pielii. Cred că nu sunt puțini cei care observă în zilele care urmează după o masă copioasă și incompatibilă cu alimentația sănătoasă, că pielea arată mai puțin bine decât de obicei. Pot apărea mici pete roșii pe față, chiar și o mâncărime, iar tenul nu va mai avea aceeași luminozitate.
Și alcoolul dăunează pielii?
Dr. Cristina Safta: Alcoolul, în cantități mai mari sau consumat cu frecvență mai ridicată, poate să dăuneze prin același mecanism, pentru că stimulează procesul inflamator și deshidratează pielea. Pe de altă parte, resveratrolul, un component activ din vinul roșu, este un foarte bun antioxidant și favorizează sănătatea pielii, a inimii și longevitatea. Unii specialiști recomandă un pahar de vin roșu o dată, de două ori pe săptămână.
Importanța colagenului este binecunoscută. Există produse care favorizează menținerea unui bun nivel de colagen?
Dr. Cristina Safta: Categoric, pe lângă foto-protecție, retinol sau alți derivați de vitamina A, mai există ceva senzațional, care a revoluționat lumea dermato-cosmeticii în ultimii ani sub denumirea comercială de Age Proteom. Este vorba despre o substanță care reușește să protejeze proteinele din piele – colagenul, elastina și cheratina, proteine pe care corpul nostru le sintetizează. Cu cât le sintetizează mai sănătos, cu atât pielea arată mai bine. Însă, odată cu trecerea anilor, producția proteinelor încetinește și nu mai este de aceeași calitate. Acesta este momentul în care produsul amintit poate interveni pentru protejarea și chiar reversiunea alterării proteinelor. Industriile de specialitate au început deja să obțină și să ne pună la dispoziție produse, medicamente, suplimente alimentare și creme pe care le putem folosi astfel încât să reușim să dăm timpul înapoi, nu doar să prevenim.