Dacă nu ai suficient timp ori chiar suficienți bani pentru răsfăț în centre de wellness și saloane spa, învață modalități simple de a avea grijă de tine, de a te destresa și de a-ți scădea nivelul de anxietate.
Trăim vremuri foarte stresante, în care o rutină solidă de îngrijire personală este esențială pentru a ne menține, fizic și psihic, în formă. Îngrijirea de sine nu trebuie să ia mult timp și nu trebuie să necesite antrenament. Autoîngrijirea poate fi la fel de simplă, ușoară și gratuită pe cât ne dorim noi să fie.
„Ceea ce căutați într-o rutină de îngrijire personală este un sentiment de întinerire în timpul sau după activitatea pentru care optați. Bateriile noastre trebuie, într-un fel sau altul, încărcate, nicidecum epuizate”, spune Debra Kissen, doctor în psihologie.
O rutină de autoîngrijire înseamnă în esență să ai grijă de TINE. Ar putea însemna să ieși la o plimbare, să-ți organizezi casa astfel încât să-ți dea sentimentul de liniște, să faci ceva sănătos pentru tine, să dormi mai mult sau să alegi fructele proaspete în locul chipsurilor. Există o mulțime de opțiuni! Ai nevoie de inspirație? Iată cele mai bune idei de auto-îngrijire oferite de dr. Debra Kissen.
- Îmbrățișările
Cercetări recente au arătat că atingerea fizică – adică îmbrățișări, strângeri de mână și masaj – poate îmbunătăți starea de bine și poate reduce durerea, depresia și anxietatea. De asemenea, scade nivelul hormonului stresului, cortizolul. Așa că nu ezita să oferi celor dragi și să primești îmbrățișări din plin!
- Recunoștința
Știința arată că manifestarea recunoștinței poate stimula fericirea și emoțiile pozitive, favorizează somnul și contribuie la reducerea nivelului de depresie și anxietate. Un studiu recent a constatat că exprimarea recunoștinței în scris ajută la reducerea stresului – jurnalul de recunoștință poate face minuni.
- Hidratarea
Îmbunătățește-ți nivelul de hidratare într-un mod apetisant. Conferă-i paharului tău de apă o aromă specială prin adăugarea câtorva felii subțiri de castravete. Pe lângă faptul că această legumă este bogată în electroliți, va transforma instantaneu un banal pahar cu apă, într-un tratament ca la spa.
- Creativitatea
Studiile au dovedit că lucrul manual și realizarea oricărui tip de artă, desen, pictură, ceramică – creație în general, pot ajuta la diminuarea anxietății. Se dovedește că procesul care combină creativitatea și manualitatea scade hormonul stresului și induce o senzație de calm. Satisfacția vine ca bonus!
- Dușul
Încheie dușul cu o explozie revigorantă! După repriza de apă caldă, treci pentru 30 de secunde la o ploaie de apă cât mai rece. Vei obține o explozie mare de energie, în timp ce corpul va încerca să conserve căldura reactivând circulația și va elibera endorfine, acei hormoni ai fericirii care au un efect antidepresiv.
- Muzica
Ascultă sau chiar fredonează melodiile tale preferate! Muzica este un antidepresiv natural, iar cântatul eliberează endorfine. Muzica pe care o iubești îți distrage atenția de la problemele care te umplu de îngrijorare, este energizantă și te poate face să te simți mai alert, mai concentrat și mai fericit.
- Picioarele
Răsfață-ți picioarele! O pedichiură înseamnă mult mai mult decât unghii frumos colorate. Înseamnă o baie de plante binemirositoare, dar și strădania de a exfolia pielea aspră, de a îndepărta cuticulele inestetice și de a curăța calusurile deranjante pentru a-ți simți picioarele ușoare, cu tălpi ca de bebeluș.
- Atitudinea
Cercetările arată că oamenii pozitivi și optimiști tind să aibă o sănătate mintală și fizică mai bună și chiar pot trăi vieți mai lungi și mai fericite. Pentru a cultiva o atitudine mai însorită, începe prin a te concentra asupra momentelor pozitive – poate fi o cafea delicioasă sau o conversație distractivă cu prietenii.
- Ochii
Ne petrecem o mare parte din zi în fața unei palete de ecrane. Este prea mult! Poți preveni oboseala digitală a ochilor (ochi uscați, dureri de cap, vedere încețoșată, concentrare redusă) urmând regula de 20: la fiecare 20 de minute, fă o pauză de 20 de secunde pentru a privi ceva la 20 de metri distanță.
- Telefonul
Rezistă nevoii de a-ți verifica telefonul imediat ce te trezești. În schimb, fă-ți timp pentru a-ți stabili intențiile pentru ziua respectivă. Dacă folosești telefonul pe post de alarmă, va fi aproape imposibil să nu verifici știrile sau vremea imediat ce oprești soneria. Așa că apelează mai bine la un ceas deșteptător.
- Animalele
Cercetările arată că jocul în care ne antrenăm cu animalele de companie ne îmbunătățește starea de spirit și ameliorează stresul. Potrivit unor numeroase studii, interacțiunea socială dintre oameni și câinii sau pisicile lor crește, de fapt, nivelurile de oxitocină, hormonul care ne oferă starea de bine.
- Ceaiul
Un ceai luat dimineața ajută la menținerea unei inimi sănătoase. Cercetările arată că ceaiul verde contribuie la scăderea glicemiei. Studiile au descoperit, de asemenea, că persoanele cu obiceiul de a bea ceai negru au un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă. Ceaiul este o sursă majoră de flavonoide naturale.
- Scalpul
Scalpul uscat pot fi o problemă sezonieră pentru majoritatea, dar permanentă pentru unii. Dacă mătreața și părul uscat nu se dau pe brazdă cu șamponul tău obișnuit, încearcă o mască de păr preparată în casă din miere, ouă și oțet de mere. Este un tratament hidratant care adaugă părului și un pic de strălucire.
- Mâinile
Te ocupi de mai multe ori pe zi de hidratarea feței, dar este posibil să nu extinzi aceeași curtoazie și asupra mâinilor, despre care știi bine că sunt considerate o adevărată carte de vizită. Masează mâinile după spălare cu o cremă specială, hidratantă. Vei vedea imediat schimbarea, iar cuticulele îți vor mulțumi.