O lună fără alcool este suficientă pentru a multiplica rezervele şi pentru a purifica organismul, relevă un studiu francez.
Pentru cei care fac sport la nivel amator, nu este întotdeauna uşor să-şi potrivească performanţa cu plăcerile vieţii de zi cu zi.
Sunt necesare însă câteva mici sacrificii pentru a obţine îmbunătăţiri importante: o serie de studii au analizat ce se întâmplă cu corpul nostru când rămâne fără alcool timp de 30 de zile consecutiv şi rezultatul este surprinzător.
Şi, mai ales, foarte benefic pentru cei care fac sport.
Un studiu realizat de Spitalul Lyon şi Universitatea Paris-Sud a demonstrat efectele benefice ale 30 de zile la rând fără a bea alcool: în primul rând, există o creştere naturală a energiei, deoarece alcoolul încetineşte funcţionarea creierului şi activitatea neuronală (care este motivul relaxării tipice cauzate de alcool), dar în cele din urmă pot drena energia din corpul nostru.
Pe scurt, 30 de zile fără băut face organismul mai eficient, deoarece reduce volumul de muncă al ficatului, îmbunătăţind funcţia hepatică, şi, de asemenea, restabilind un echilibru hormonal. De asemenea, este o oportunitate excelentă de a vă purifica intestinele, reducând inflamaţia şi găsind un echilibru bacterian sănătos.
30 de zile fără alcool, conform cercetătorilor, îmbunătăţesc şi procesele de reparare celulară, atât pentru că organismul devine din nou mai funcţional, cât şi pentru că, în absenţa alcoolului, există mai puţine daune celulare de reparat.
În acest fel, vindecarea rănilor va fi, de asemenea, mai bună şi mai rapidă, pielea va fi mai sănătoasă şi claritatea mentală la stres se va îmbunătăţi. Mai mult, metabolismul va beneficia, atât de mult încât 38% dintre participanţii la studiu au experimentat pierderea în greutate în aceste 30 de zile fără a consuma alcool.
Nu este totul. Deşi alcoolul provoacă somnolenţă, în realitate, afectează negativ calitatea somnului. Un studiu anterior al Universităţii din Ulsan, din Coreea de Sud, a demonstrat deja cum alcoolul creşte tulburările de somn, scăzându-i calitatea.