Urcarea şi coborârea a şase până la zece etaje de scări pe zi ar creşte longevitatea, reducând în acelaşi timp riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral şi o serie de afecţiuni cardiace.
Acest lucru reiese dintr-un nou studiu care a urmărit timp de 12 ani 480.000 de persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 80 de ani şi care a fost realizat la Universităţile East Anglia, Norkolf şi Norwich, sub îndrumarea lui Sophie Paddock.
„A fost o surpriză să observăm că o activitate fizică atât de simplă poate aduce astfel de beneficii”, a mărturisit cercetătoarea.
Datele au relevat că cei care urcă zilnic între şase şi zece etaje de scări au, în general, risc mai mic de deces prematur, indiferent de cauze, faţă de un utilizator mediu de lift.
Probabilitatea de deces, în special din cauza unui atac de cord, este cu 39% mai mică în rândul „adepţilor” scărilor, iar riscul de boli cardiovasculare scade cu 20%.
„În momentul în care începi să urci scările, corpul tău reacţionează, ritmul cardiac creşte, sistemul circulator se activează şi se îmbunătăţeşte, iar întregul corp se oxigenează, toate acestea având un impact benefic asupra sănătăţii şi longevităţii”, a precizat Manish Parikh, director de cardiologie la New York-Presbyterian Brooklyn Methodist Hospital.
„Urcatul scărilor este un exerciţiu extraordinar care combină aerobicul, activitatea musculară şi exerciţiile de rezistenţă”, a comentat cardiologul Tamara Horwich, de la Universitatea din California, conform ANSA.