Majoritatea proprietarilor de câini (85%) și de pisici (76%) consideră că animalele lor de companie sunt membri ai familiei și le tratează pe măsura acestui statut, iar România ocupă, la nivel european, locul întâi în clasamentul gospodăriilor care dețin cel puțin o pisică și locul doi în clasamentul celor care au cel puțin un câine. Despre iubirea și bucuriile imediate pe care animalele de companie le oferă odată ce intră în viețile și căminele lor, deținătorii blănoșilor nu ezită să vorbească ori de câte ori au ocazia. În schimb, mulți dintre aceștia sunt în necunoștință de cauză în privința beneficiilor pentru sănătatea lor fizică și mintală care pot însoți plăcerea ghemuirii lângă un prieten blănos. Abia recent, o serie de studii au început să exploreze științific beneficiile extraordinarei legături om-animal. Și nu sunt puține…
Animalele de companie au evoluat de o așa manieră încât au devenit puternic adaptate la oameni și la comportamentul și emoțiile noastre. Câinii, de exemplu, sunt capabili să înțeleagă multe dintre cuvintele pe care le folosim, dar sunt și mai buni la a ne interpreta tonul vocii, limbajul corpului și gesturile. Ca orice bun prieten uman, un câine loial se va uita în ochii noștri pentru a ne evalua starea emoțională și pentru a încerca să înțeleagă ce gândim și ce simțim (și, desigur, pentru a-și da seama când s-ar putea ivi următoarea plimbare sau următoarea gustare).
Animalele de companie, în special câinii și pisicile, pot reduce stresul, anxietatea și depresia, pot ușura singurătatea, pot încuraja exercițiile și jocul și chiar pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Îngrijirea unui animal poate ajuta copiii să crească mai în siguranță și mai activi. Animalele de companie oferă, de asemenea, o companie valoroasă pentru adulții în vârstă. Dar poate cel mai important, totuși, este faptul că un animal de companie aduce bucurie reală și dragoste necondiționată viețile noastre. Trebuie știut că un animal de companie nu trebuie să fie neapărat un câine sau o pisică. Un iepure, de pildă, ar putea fi ideal pentru cei care suferă de alergii la alte animale sau trăiesc într-un spațiu limitat, dar totuși își doresc compania unui prieten blănos. Păsările pot încuraja interacțiunea socială și pot ajuta vârstnicii să își mențină mintea ascuțită. Șerpii, șopârlele și alte reptile pot fi tovarăși exotici. Chiar și a privi peștii dintr-un acvariu poate ajuta la reducerea tensiunii musculare și scăderea pulsului.
Ce spun studiile științifice
- Proprietarii de animale de companie sunt mai puțin susceptibili de a suferi de depresie decât cei fără animale de companie.
- Deținătorii de animale de companie au tensiune arterială mai mică în situații stresante decât cei fără animale de companie. Un studiu a constatat chiar că atunci când persoanele cu hipertensiune la limită au adoptat câini dintr-un adăpost, tensiunea arterială a scăzut semnificativ în cinci luni.
- Jocul cu un câine, o pisică sau un alt animal poate crește nivelul de serotonină și dopamină, care calmează și relaxează.
- Proprietarii de animale de companie au un nivel mai scăzut de trigliceride și colesterol (indicatori ai bolilor de inimă).
- Pacienții cu atac de cord care animale de companie supraviețuiesc mai mult decât cei fără companioni necuvântători.
- Vârstnicii de peste 65 de ani care au animale de companie fac cu 30% mai puține vizite la doctor decât cei care nu au.
Unul dintre motivele acestor efecte terapeutice este că animalele de companie îndeplinesc nevoia umană de bază de atingere. Chiar și criminalii împietriți din închisoare prezintă schimbări pe termen lung în comportamentul lor după ce interacționează cu animalele de companie, mulți dintre ei experimentând afecțiune reciprocă pentru prima dată. Mângâierea, îmbrățișarea sau atingerea în alt mod a unui animal iubitor ne poate calma rapid atunci când suntem stresați sau anxiosi. Compania unui animal poate, de asemenea, să ușureze singurătatea, iar majoritatea câinilor sunt un stimulent excelent pentru exercițiul fizic sănătos, care poate ameliora substanțial starea de spirit și depresia.
Cum ne îmbunătățesc animalele de companie stilul de viață
Adoptarea unor modificări ale stilului de viață sănătos joacă, potrivit ghidurilor elaborate de specialiști sub egida FEDIAH, un rol important în atenuarea simptomelor de depresie, anxietate, stres, tulburare bipolară și tulburare de stres post-traumatic. Îngrijirea unui animal de companie poate contribui la trecerea la un stil de viață sănătos prin diferite modalități.
- Exercițiu fizic – Plimbarea și alergarea alături de un câine sunt modalități distractive și pline de satisfacții de a încadra exercițiile sănătoase în programul zilnic. Studiile au arătat că proprietarii de câini sunt mult mai predispuși să își îndeplinească norma zilnică de mișcare. În plus, exercițiul fizic zilnic este grozav și pentru animal.
- Companie necesară – Compania poate ajuta la prevenirea îmbolnăvirilor și chiar adaugă ani vieții, în timp ce izolarea și singurătatea pot declanșa simptome de depresie. Îngrijirea unui animal vă poate ajuta să vă simțiți necesar și dorit și să vă îndepărtați atenția de la problemele care vă macină. Cei mai mulți dintre proprietarii de câini și pisici vorbesc cu animalele lor.
- Noi cunoștințe – Animalele de companie pot fi un lubrifiant social excelent, ajutând proprietarii să lege și să mențină noi prietenii. Stâpânii de câini se opresc frecvent și vorbesc între ei la plimbări, drumeții sau într-un parc pentru câini și întâlnesc și oameni noi în pet shop-uri sau cluburi chinologice, la expoziții și cursuri de dresaj sau antrenamente etc.
- Reducerea anxietății – Compania unui animal poate oferi confort, poate ajuta la ameliorarea anxietății și poate construi încrederea în sine pentru oamenii pe care îi îngrijorează să iasă în lume. Deoarece animalele de companie au tendința de a trăi în momentul de față – nu își fac griji pentru ceea ce s-a întâmplat ieri sau ce s-ar putea întâmpla mâine – ne pot ajuta să apreciem mai mult bucuria prezentului.
- Structură și rutină – Multe animale de companie, în special câinii, necesită un program regulat de hrănire și exerciții fizice. Rutina consecventă menține animalul echilibrat și calm – aspect funcționează și pentru oameni. Indiferent starea ta de spirit – deprimare, anxietate sau stres – o privire rugătoare a animalului de companie este de ajuns că să ne facă să ne ridicăm pentru a-l hrăni, a-l plimba și, în general, a avea grijă de el.
- Ameliorarea stresului senzorial. Atingerea și mișcarea sunt două modalități sănătoase de a gestiona rapid stresul. Mângâierea unui câine, a unei pisici sau a altui animal ne poate scădea tensiunea arterială și ne poate ajuta să ne simțim mai calmi și mai puțin stresați.
BENEFICIILE ANIMALELOR DE COMPANIE PENTRU SUPRAPONDERALI
O serie de studii au asociat deținerea unui câine cu pierderea în greutate.
Un studiu derulat timp de un an de Institutul de Wellness de la Northwestern Memorial Hospital din Chicago a descoperit că plimbarea unui câine supraponderal a ajutat atât animalele, cât și stăpânii lor să scape de kilogramele nedorite. Cercetătorii au descoperit că patrupezii au oferit sprijin în moduri similare unui prieten de exercițiu uman, dar mult mai consistent și fără nicio influență negativă.
Un alt studiu al Centrului de Cercetare pentru Interacțiunea Om-Animal a constatat că locatarii din locuințe publice care au plimbat câinii de terapie timp de până la 20 de minute, cinci zile pe săptămână, au pierdut în medie 14,4 kilograme într-un an, fără a-și schimba dieta.
Un al treilea studiu, realizat de producătorul de hrană pentru câini Mars Petcare, a constatat că oamenii cu un câine mergeau pe jos cu 30 de minute mai mult pe săptămână decât înainte de a deține respectivul companion.
BENEFICIILE ANIMALELOR DE COMPANIE PENTRU VÂRSTNICI
Pe lângă faptul că oferă o companie vitală, deținerea unui animal de companie poate juca un rol important în îmbătrânirea sănătoasă.
BUCURIA DE A TRĂI • Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem lucruri care anterior ne-au ocupat timpul și au dat un scop vieții, cum ar fi pensionarea sau mutarea definitivă a copiilor deveniți adulți. Îngrijirea unui animal de companie ne face plăcere și ne ridică moralul, optimismul și sentimentul de valoare de sine. Alegerea de a adopta dintr-un adăpost, în special un animal mai în vârstă, ne poate spori sentimentul de împlinire, știind că am oferit un cămin unui animal de companie care altfel ar fi fost, poate, eutanasiat.
SOCIALIZAREA • Menținerea unei rețele sociale nu este întotdeauna ușoară la vârsta a treia. Pensionarea, boala, decesul și relocarea pot elimina din viața noastră prieteni apropiați și membri ai familiei, iar noi prietenii sunt greu de legat. Animalele de companie, în special câinii, sunt, pentru vârstnici, un motiv excelent pentru a declanșa conversații și a face noi cunoștințe.
VITALITATEA • Multe dintre provocările fizice asociate cu îmbătrânirea pot fi depășite dacă ne preocupăm cu adevărat în acest sens. Câinii, pisicile și alte animale de companie încurajează mișcarea, jocul, râsul, ceea ce ajută la întărirea sistemului imunitar și la creșterea nivelului de energie.
BENEFICIILE ANIMALELOR DE COMPANIE PENTRU BOLNAVII DE ALZHEIMER
Ca parte a bolii, pacienții cu Alzheimer pot prezenta o varietate de probleme de comportament, multe legate de incapacitatea de a face față stresului.
Cercetări ale Universității din California au concluzionat că pacienții cu Alzheimer suferă mai puțin stres și au mai puține accese de anxietate dacă există un câine sau o pisică în casă.
Animalele de companie pot oferi o sursă de comunicare pozitivă, nonverbală. Interacțiunea jucăușă și atingerea blândă a unui animal docil și bine dresat pot ajuta la calmarea unui pacient cu Alzheimer și la diminuarea comportamentului agresiv.
În multe cazuri, comportamentul problematic al pacientului este o reacție la răspunsul stresat al îngrijitorului principal. Animalele de companie pot ajuta la atenuarea stresului îngrijitorilor. Pisicile sau animalele în cușcă pot fi mai potrivite decât câinii, care în general necesită mai multă îngrijire și pot îngreuna povara cuiva care are deja grijă de un pacient cu Alzheimer.
BENEFICIILE ANIMALELOR DE COMPANIE PENTRU COPII
Nu numai că prichindeii care cresc cu animale de companie au un risc mai mic de alergii și astm, dar mulți învață ce înseamnă responsabilitatea, compasiunea și empatia de la cele mai fragede vârste alături de câinii sau pisicile lor. Chiar și un animal de companie mic, în cușcă, cum ar fi un cobai sau un hamster, este o modalitate foarte bună de a-i învăța pe copii responsabilitatea.
Spre deosebire de părinți sau profesori, animalele de companie nu sunt niciodată critice și nu dau ordine. Sunt mereu iubitoare și simpla lor prezență în casă poate oferi copiilor un sentiment de siguranță. A avea un animal de companie mereu prezent poate ajuta la atenuarea anxietății de separare la copii atunci când părinții nu sunt prin preajmă.
A avea dragostea și compania unui animal de companie îl poate face pe copil să se simtă important și îl poate ajuta să dezvolte o imagine de sine pozitivă. Copiii care sunt atașați emoțional de animalele lor de companie sunt mai capabili să construiască relații cu alte persoane.
Studiile au arătat, de asemenea, că animalele de companie pot ajuta la calmarea copiilor hiperactivi sau excesiv de agresivi. Desigur, atât animalul, cât și copilul trebuie să fie educați pentru a se comporta corespunzător unul cu celălalt.
Un animal de companie poate ajuta la dezvoltarea unei minți tinere și în expansiune, învățând un copil empatia și înțelegerea. Copiii pot vorbi cu animalul lor de companie fără teamă de respingere, ceea ce le permite să-și dezvolte încrederea și chiar vocabularul.
La fel ca și adulții, copiii pot beneficia de jocul cu un animal de companie. Poate fi o sursă de calm și relaxare, precum și o sursă de stimulare pentru creier și corp. Jocul cu un animal de companie poate fi pentru copii chiar o ușă deschisă către învățare, stimulându-le imaginația și curiozitatea copilului. Recompensele antrenării unui câine pentru a efectua un nou truc, de exemplu, îi pot învăța pe copii importanța perseverenței. Dar îngrijirea unui prieten blănos le poate oferi copiilor și un alt beneficiu: bucurie imensă.
BENEFICIILE ANIMALELOR PENTRU COPIII CU TULBURĂRI DE ÎNVĂȚARE
Unii copii cu autism sau alte dificultăți de învățare sunt mai capabili să interacționeze cu animalele de companie decât cu oamenii. Copiii cu autism se bazează adesea pe indicii nonverbale pentru a comunica, la fel cum fac animalele. Și a învăța să te conectezi mai întâi cu un animal de companie poate chiar ajuta un copil autist în interacțiunile cu oamenii.
Animalele de companie pot ajuta copiii cu dizabilități de învățare să deprindă cum să regleze stresul și să se calmeze, făcându-i mai bine pregătiți pentru a depăși provocările tulburării lor.
Jocul și exercițiile fizice cu un câine sau o pisică pot ajuta un copil cu tulburări de învățare să rămână alert și atent pe tot parcursul zilei. Poate fi, de asemenea, un antidot excelent pentru stresul și frustrarea cauzate de dizabilitățile de învățare.
DEȚINEREA UNUI ANIMAL ESTE UN ANGAJAMENT MAJOR
În ciuda tuturor beneficiilor, este important să ne amintim că un animal de companie nu este un remediu miraculos pentru problemele de sănătate mintală. Deținerea unui animal de companie este benefic și reconfortant doar pentru cei care iubesc și apreciază animalele domestice și au timp și resurse pentru a menține un animal de companie fericit și sănătos. Dacă pur și simplu nu sunteți o astfel de persoană, deținerea de animale de companie nu vă va oferi niciun beneficiu pentru sănătate sau nu vă va îmbunătăți viața.
Chiar dacă iubiți animalele, este important să înțelegeți tot ceea ce presupune îngrijirea lor. În cele din urmă, și poate cel mai important, este să rețineți că vă veți lua un angajament care va dura toată viața animalului de companie – poate 10, 15 sau 20 de ani cu un câine sau o pisică; până la 30 de ani sau mai mult cu o pasăre. Puteți, desigur, să luați în considerare adoptarea unui câine sau a unei pisici mai în vârstă dintr-un adăpost și să oferiți unui animal merituos, pentru anii senectuții, o casă iubitoare.
CUM SĂ GĂSEȘTI ANIMALUL DE COMPANIE PERFECT
Dacă ați decis că un animal de companie vi s-ar potrivi cât se poate de bine, felicitări! Sunteți pe cale să vă deschideți viața către o relație unică și plină de satisfacții. În timp ce oamenii care au animale de companie tind să fie mai fericiți, mai independenți și să se simtă mai în siguranță decât cei fără animale, este important să selectați tipul de animal de companie care se potrivește cel mai bine nevoilor și stilului de viață pe care le aveți.
Discutați cu sinceritate cu ceilalți membri ai familiei și conveniți asupra calităților pe care le doriți la un animal de companie și asupra însușirilor pe care ați prefera să le evitați.
Stilul de viață trebuie să influențeze alegerea unui animal de companie
Activitate redusă în aer liber • Dacă vă petreceți cea mai mare parte a timpului în casă, luați în considerare animalele de companie care ar fi bucuroase să rămână cât mai mult în acel mediu – o pisică, un iepuraș, un câine mai în vârstă pentru care plimbările sunt mai scurte și pe îndelete, pești, o pasăre sau chiar reptile.
Nivel ridicat de activitate • Dacă sunteți mai activ și vă bucurați de activitățile zilnice în afara casei dvs., în special de mersul pe jos sau de alergat, un câine energic ar putea fi cel mai potrivit. Însoțitorii canini se bucură de exerciții în aer liber, ținându-vă în mișcare.
Copii mici și bătrâni • Familiile cu copii mici sau bătrâni care locuiesc în casele lor ar trebui să ia în considerare dimensiunea și nivelul de energie al unui animal de companie. Cățeii și pisoii sunt de obicei creaturi foarte active, dar delicate, care trebuie manipulate cu grijă. Câinii mari sau agitați ar putea răni sau doborî accidental un copil mic sau un adult care este instabil în picioare.
Alte animale în gospodărie • Luați în considerare fericirea și capacitatea de adaptare a animalelor de companie pe care le aveți deja. Pisicile și câinii pot fi, în general, încântați să aibă un prieten animal cu care să se joace, dar un animal de companie care a avut acces exclusiv la atenția dvs. s-ar putea să nu se bucure de apariția unui „rival“.
Mediul de acasă • Dacă stăpânii consideră că mediul în care locuiesc trebuie să fie extrem de îngrijit și de ordonat, fără păr de animale, urme ocazionale de noroi și „accidente”, atunci un câine energic sau o pisică cu păr lung ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Poate doriți să alegeți animale de companie care sunt limitate în spațiile lor, cum ar fi peștiile, păsări, hamsterii sau reptilele.
ROMÂNIA – FRUNTAȘA EUROPEI ÎN CLASAMENTUL EUROPEAN AL DEȚINĂTORILOR DE PISICI ȘI CÂINI
Cele mai recente date furnizate de Federația Europeană a Industriei Hranei pentru Animale de Companie (FEDIAF) arată că, în 2022, în Europa erau declarate 340 de milioane de animale de companie, mai ales pisici (127 milioane) și câini (104 milioane), cu 35 de milioane mai mult față de 2021.
Datele FEDIAF concluzionează că 46% din toate gospodăriile europene (91 de milioane) dețin cel puțin un animal de companie. Prin comparație, în SUA, 66% din totalul gospodăriilor găzduiesc un astfel de animal.
Europa de Est se află în fruntea clasamentului țărilor cu cel puțin un câine în gospodărie: Polonia conduce cu 49%, urmată de România (43%) și Cehia (42%).
Pentru gospodăriile care dețin cel puțin o pisică, România se situează la 48%, Polonia la 40% și Ungaria la 35%.
Italia și Ungaria au același procent de gospodării cu câine și pisică (25%, respectiv 35%), în timp ce Turcia are o diferență importantă între gospodăriile care dețin o pisică (15%) și cele care dețin un câine (55%). Gospodăriile cehe au mult mai mulți câini (42%) decât pisici (23%).