Colegiul American de Medicină a Stilului de Viață – ACLM definește medicina stilului de viață ca fiind utilizarea unor abordări terapeutice bazate pe dovezi, cum ar fi o hrană predominant integrală, o dietă pe bază de plante, activitate fizică regulată, somn adecvat, managementul stresului, sens și conexiune, evitarea consumului de substanțe de risc și alte modalități care nu implică medicație, pentru prevenirea, tratarea și, de multe ori, intrarea în remisie a bolilor cronice legate de stilul de viață, mult prea răspândite în prezent.
Colegiul American de Medicină a Stilului de Viață (The American College of Lifestyle Medicine – ACLM), o societate profesională medicală – facilitator al certificărilor de înaltă specializare pentru profesioniștii din domeniu, în SUA și la nivel internațional, a lansat o declarație prin care își afirmă poziția oficială în ceea ce privește rolul pe care regimul alimentar îl are în Medicina stilului de viață.
Declarația ACLM reflectă poziția organizației conform căreia mâncarea este un medicament și ar trebui să fie considerată intervenția fundamentală, de primă opțiune, în medicina stilului de viață, pentru prevenirea, tratarea și remisia bolilor cronice asociate stilului de viață. ACLM recomandă un plan alimentar bazat în principal pe o varietate de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe minim procesate.
Medicina stilului de viață, o specialitate relativ nouă
Medicina stilului de viață este considerată o specialitate relativ nouă și este un domeniu interdisciplinar. Principiile cheie includ strategii de prevenire, care abordează obiceiurile stilului de viață, cauzele biologice subiacente și patofiziologia comună a bolilor influențate de stilul de viață. În consecință, este un suport terapeutic care facilitează îmbinarea celor mai bune aspecte din sănătatea publică și din medicina clinică convențională. Medicina stilului de viață se bazează exclusiv pe ghiduri științifice recunoscute la nivel internațional, fiind medicină bazată pe dovezi, și nu exclude abordarea farmacologică sau chirurgicală atunci când acestea sunt necesare, ci acționează în mod sinergic.
Aplicarea principiilor medicinei stilului de viață – mijloc eficient de prevenție
Clinicienii certificați în medicina stilului de viață sunt instruiți să aplice modificări ale stilului de viață prescriptive, bazate pe dovezi, pentru a trata și, atunci când sunt utilizate intens, pentru a determina, adesea, intrarea în remisie a unor astfel de afecțiuni. Aplicarea celor șase piloni ai medicinei stilului de viață – un model alimentar cu hrană integrală, predominant vegetală, activitate fizică, somn reparator, gestionarea stresului, evitarea substanțelor de risc și conexiuni sociale pozitive – determină, de asemenea, prevenirea eficientă a acestor afecțiuni.
„Cel mai bun tratament este schimbarea intensivă a stilului de viață“
„Medicina trebuie să restabilească sănătatea și integritatea celor care sunt bolnavi. Pentru bolile cronice legate de stilul de viață, cel mai bun tratament este schimbarea intensivă a stilului de viață. Știința și experiența ne învață că există un tratament eficient disponibil, iar remisia este iminent plauzibilă în multe cazuri. Prin această afirmație, Colegiul American de Medicină a Stilului de Viață îndreaptă pacienții și clinicienii în direcția cea bună.“, arată președintele ACLM, George Guthrie, doctor în științe medicale și psihologie.
„ACLM este asociația medicală profesională care stă în spatele a ceea ce eu, în calitate de medic, bucătar și om de știință specializat în nutriție, știu că este o dietă bazată pe dovezi care poate preveni, trata și chiar remite bolile comune, cronice, legate de stilul de viață, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială și multe altele“, declară dr. Michelle Hauser, membru al Consiliului ACLM. „Este dovedit clar faptul că o alimentație predominant integrală, bazată pe plante, bogată în legume, fructe, leguminoase, cerealele integrale, nuci și semințe minim procesate sunt cu adevărat alimente-medicament.“, conchide dr. Michelle Hauser.
„În calitate de dietetician nutriționist și membru al ACLM, îmi exercit meseria la vârful sistemului de educație nutrițională pentru schimbarea comportamentului și a stilului de viață. Această poziție oficială exprimată de ACLM subliniază minunat un plan alimentar bazat pe dovezi, care poate fi individualizat pentru a aborda intervenția necesară potențării unei schimbări pozitive în bolile cronice legate de stilul de viață“, declară Alisa Bloom, președinte al Grupului de lucru al dieteticienilor nutriționiști licențiați al ACLM.
CEI ȘASE PILONI AI MEDICINEI STILULUI DE VIAȚĂ
- Hrana integrală, nutriția pe bază de plante
Dovezile științifice extinse susțin utilizarea unei diete integrale, predominant pe bază de plante, ca strategie importantă în prevenirea bolilor cronice, tratamentul afecțiunilor cronice și, în doze terapeutice intensive, remisia în cazul bolilor cronice. O astfel de dietă este bogată în fibre, antioxidanți și nutrienți. Se recomandă o varietate de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe minim procesate!
- Activitatea fizică
Activitatea fizică regulată și consecventă combate efectele negative ale comportamentului sedentar. Este important ca adulții să aibă o activitate fizică generală, dar și să facă, săptămânal, exerciții care țin de sport, pentru îmbunătățirea sănătății și a rezistenței.
- Gestionarea stresului
Stresul poate duce la îmbunătățirea sănătății și a productivității sau poate provoca anxietate, depresie, obezitate, disfuncție imunitară și multe altele. Asistența acordată pacienților pentru a recunoaște răspunsurile negative la stres și a identifica mecanismele de adaptare și tehnicile de reducere duce la îmbunătățirea stării generale.
- Evitarea substanțelor de risc
S-a demonstrat că fumatul și consumul excesiv de alcool cresc riscul de boli cronice și deces. Tratamentele necesită adesea timp, abordări diferite și multe încercări. Răbdarea și sprijinul sunt o parte importantă din procesul de înlăturare a obiceiurilor de consum de substanțe de risc.
- Somnul reparator
S-a demonstrat că întârzierea sau întreruperea somnului provoacă lenevire, atenție scăzută, scăderea sociabilității, o stare de spirit depresivă, scurtarea somnului profund, diminuarea arderii calorice în timpul zilei, creșterea foamei și scăderea senzației de sațietate, rezistență la insulină și scăderea performanței. Pentru o sănătate optimă, sunt recomandate șapte sau mai multe ore de somn pe noapte.
- Conexiunea socială
Conexiunile și relațiile sociale pozitive afectează sănătatea fizică, mentală și emoțională. Valorificarea puterii relațiilor și a rețelelor sociale poate ajuta la consolidarea comportamentelor sănătoase.