Prestigiosul hebdomadar medical britanic The Lancet, fondat în 1823 de chirurgul englez Thomas Wakley, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, și-a marcat cea de-a 200-a aniversare cu apeluri la acțiune în legătură cu cinci probleme globale de sănătate extrem de grave, dintre care una este sănătatea copiilor și adolescenților. Deși ar putea părea ciudat ca un jurnal de longevitate să aibă ca subiect sănătatea copilului, realitatea este că longevitatea sănătoasă (sau absența ei) începe de la naștere.
Odată cu îmbătrânirea populației lumii într-un ritm inexorabil, înțelegerea modului în care oamenii pot trăi mai mult cu o sănătate cât mai bună devine crucială. Din fericire, cercetările au ajutat la descoperirea modului în care sănătatea existentă la vârste înaintate este construită pe sănătatea copilăriei. Datele arată că aproximativ 55% dintre copii și 80% dintre adolescenții cu obezitate vor deveni obezi la vârsta adultă. Pe măsură ce legăturile dintre obezitate și diverse aspecte ale sănătății devin mai evidente (de exemplu, constatarea unei asocieri între obezitate și atrofierea materiei cenușii a creierului), astfel de cifre reprezintă o proporție îngrijorătoare a populației care se confruntă cu probleme de sănătate viitoare legate de excesul de greutate și de declinul cognitiv.
Supraponderalitate și obezitate
A acționa din timp pentru prevenirea creșterii a două probleme majore de sănătate este în mod clar necesar și poate că soluțiile sunt deja cunoscute. Alăptarea este asociată cu un risc redus de supraponderalitate și obezitate, ceea ce o face o practică din ce în ce mai importantă, având în vedere că, începând cu 2020, 39 de milioane de copii sub 5 ani din întreaga lume erau supraponderali sau obezi. Înlocuirea alăptării cu formule de lapte din comerț nu este singura cauză a obezității la copii; alți factori, cum ar fi insecuritatea alimentară în copilărie și comercializarea intensă a alimentelor pentru copii dens energetice și sărace în nutrienți sunt, de asemenea, cunoscuți ca factori importanți ai creșterii obezității infantile. Dar ceea ce este remarcabil la acești factori este că toți sunt potențial abordabili printr-o acțiune politică adecvată. Copiii nu pot controla politicile privind marketingul și reglementarea alimentelor, dar adulții pot: guvernele și agențiile naționale de sănătate trebuie să se asigure că publicitatea pentru alimente nesănătoase nu vizează copiii și că standardele alimentare abordează calitatea nutrițională slabă a multor produse comercializate pentru copii și adolescenți.
Subnutriție și malnutriție
Dar, în timp ce milioane de copii din întreaga lume sunt supraponderali sau obezi, multe alte milioane sunt sever subnutriți, o situație care are drept consecință majoră încetinirea creșterii, fenomen care afectează aproximativ 144 de milioane de copii la nivel global. Această încetinire a creșterii împiedică adolescenții să atingă înălțimea normală la maturitate, limitează capacitatea fizică a adulților afectați și ridică foarte mult riscul de complicații la naștere pentru femeile afectate, din cauza dimensiunilor mai mici ale pelvisului. Malnutriția scade imunocompetența și afectează dezvoltarea cognitivă, motrică și comportamentală, provocând dezavantaje funcționale la adulți și implicații economice profunde pentru societate. Cu toate acestea, subnutriția este departe de a fi o problemă fără soluție: clamparea întârziată a cordonului ombilical, suplimentarea cu micronutrienți, inițierea timpurie și continuarea alăptării și promovarea unor diete diverse și a programelor de hrănire școlară sunt doar câteva dintre intervențiile eficiente în ceea ce privește îmbunătățirea calității nutriționale; este, însă, necesară mult mai multă voință politică pentru ca astfel de acțiuni să fie implementate pe scară largă.
Expunere virală și vaccinuri
Dacă asigurarea unei alimentații adecvate copiilor din întreaga lume a fost un obiectiv de neatins, ce ar mai trebui spus despre alte măsuri esențiale de îngrijire a sănătății, cum ar fi imunizările? Studiile din întreaga lume raportează bariere persistente în calea imunizării copiilor și, deși unele dintre aceste bariere provin din factori socioculturali, dificultățile generate de lanțuri de aprovizionare precare și indisponibilitatea resurselor umane și a infrastructurilor continuă să fie obstacole în calea vaccinurilor esențiale pentru copii. Și totuși, pe măsură ce asocierea dintre expunerea virală și riscul de boli neurodegenerative este mai bine înțeleasă, protejarea copiilor de boli precum encefalita virală și gripa devine esențială, nu doar pentru a proteja sănătatea copilului, ci și ca mijloc potențial de reducere sau de stopare a creșterii incidenței afecțiunilor neurodegenerative.
Chiar și din doar câteva exemple, interrelaționarea sănătății în copilărie, dar și mai târziu în viață, este de netăgăduit. Asigurarea sănătății la vârste înaintate necesită construirea rezistenței pe mai multe niveluri, care nu poate aștepta până la vârsta adultă. O populație în vârstă sănătoasă începe cu copii sănătoși.