Într-o lume agitată, mulți dintre noi mănâncă pe fugă, tentați să ne potolim rapid foamea. Însă nu doar ce mâncăm contează, ci și cum mâncăm. Studiile arată că un ritm mai lent la masă are numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea digestiei la menținerea unei greutăți optime, transmite BBC.
Cercetările arată că persoanele care mănâncă repede tind să consume mai multe calorii. Un studiu desfășurat pe o perioadă de cinci ani, pe peste 1.000 de participanți, a relevat că cei care mănâncă rapid au avut cu 11,6% mai multe șanse de a dezvolta cel puțin trei factori de risc pentru sănătate: obezitate, hipertensiune arterială, trigliceride ridicate și glicemie crescută.
De ce mâncatul lent este mai sănătos?
Organismul are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca stomacul să transmită creierului semnalul că s-a săturat. Într-un experiment, participanții au primit înghețată și au fost rugați să o consume fie în 5 minute, fie în 30 de minute. Cei care au mâncat mai încet au eliberat mai mulți hormoni responsabili de reglarea apetitului, ceea ce i-a ajutat să se simtă mai sătui pentru o perioadă mai lungă.
De asemenea, un alt studiu a demonstrat că persoanele care mănâncă lent își amintesc mai bine cât au consumat, iar acest lucru îi ajută să mănânce mai puțin la mesele următoare. În plus, creierul lor a prezentat o activitate crescută în zonele asociate cu sațietatea și recompensa.
Efecte benefice asupra glicemiei
Un studiu realizat în Japonia a arătat că persoanele care au consumat un prânz în mai puțin de 10 minute au avut o creștere mai mare a glicemiei comparativ cu cei care au mâncat aceeași masă în 20 de minute. Menținerea unui nivel ridicat al glicemiei poate crește riscul de inflamație și diabet de tip 2.
Toate aceste descoperiri demonstrează că viteza cu care mâncăm influențează în mod direct sănătatea noastră. Așadar, data viitoare când luați masa, poate ar fi bine să încetiniți ritmul!