Schimbarea obiceiurilor de somn ar putea adăuga ani vieții – aproape 5 ani pentru bărbați și 2,5 pentru femei, potrivit unui nou studiu derulat în SUA pe baza evaluării unui număr de cinci indicatori ai somnului de calitate
De ce oamenii ignoră sfaturile medicilor și fac alegeri de viață nesănătoase? Deși efectele pe care alimentația nesănătoasă, fumatul și lipsa de somn le au asupra sănătății sunt bine documentate, mulți dintre noi păstrează încă obiceiuri nocive. Rezultatele unui nou studiu derulat în Statele Unite ne-ar putea convinge să adoptăm cinci obiceiuri sănătoase de somn care pot adăuga vieții noastre câțiva ani.
Factori pentru un somn sănătos
Echipa de cercetare a analizat datele cu privire la obiceiurile de somn relevate de mai mult de 170.000 de persoane în Sondajul Național de Sănătate efectuat în SUA și a evaluat cinci indicatori ai somnului de calitate: 1. Durata somnului de șapte până la opt ore; 2. Dificultatea de a adormi întâmpinată de cel mult două ori pe săptămână; 3. Dificultatea de a menține starea de somn de maximum două ori pe săptămână; 4. Lipsa folosirii medicamentelor pentru somn; 5. Senzația de bine odihnit la trezire, în cel puțin cinci zile pe săptămână. În funcție de răspunsuri, fiecare indicator a primit un scor de zero sau unu, scorul total de cinci indicând cea mai înaltă calitate a somnului.
Obiceiurile sănătoase de somn contribuie la o viață mai lungă
Studiul a relevat faptul că persoanele care au prezentat toate cele cinci obiceiuri sănătoase de somn au avut cu 30% mai puține șanse de a muri prematur, indiferent de cauză. De asemenea, acestea au avut cu 21% mai puține șanse de a muri mult mai devreme din cauza bolilor cardiovasculare și cu 19% mai puține șanse să moară din cauza cancerului.
Au existat și diferențe între genuri. Bărbații cu toate cele cinci obiceiuri sănătoase de somn au avut o speranță de viață cu 4,7 ani mai mare decât cei care nu au prezentat niciunul sau doar unul dintre cele cinci comportamente benefice, în timp ce, pentru femei, diferența a fost de doar 2,4 ani.
Rezultatele au sugerat, totodată, că din toate decesele, 8% ar putea fi atribuite unor modele de somn slabe.
Un somn sănătos este cheia unei vieți mai lungi
Studiul menționat se adaugă la o bază de dovezi din ce în ce mai mare care leagă tiparele de somn – și alte alegeri pozitive ale stilului de viață – cu beneficiile pentru sănătate. Printre problemele de sănătate asupra cărora somnul poate avea impact se numără capacitatea de a evita apariția depresiei și reapariția acesteia, probabilitatea apariției bolii Alzheimer și apariția hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă. Tiparele bune de somn pot stimula, de asemenea, imunitatea și creativitatea. Aceasta înseamnă că abordarea corectă a insomniei și a altor probleme care ne privează de somn poate nu numai să îmbunătățească speranța de viață, ci și să afecteze în mod direct și pozitiv modul în care performăm zilnic.
CE ESTE SOMNUL?
Specialiștii definesc somnul ca fiind o stare fiziologică temporară, reversibilă imediat, recognoscibilă prin suprimarea vigilenței și încetinirea metabolismului. Se deosebesc două tipuri de somn – somnul cu unde lente (sau somnul lent), denumit așa deoarece electroencefalograma arată o predominare a undelor lente și somnul paradoxal denumit așa deoarece electroencefalograma făcută în timpul lui arată o intensă activitate cerebrală (unde rapide, ca în stare de veghe). Aceste două tipuri de somn se succed până la cinci-opt ori pe noapte. Se crede ca majoritatea viselor au loc în timpul somnului paradoxal. Nevoia de somn survine în fiecare zi (ritm circadian) aproape la aceeași oră, sub efectul mecanismelor interne și al influențelor externe foarte complexe.
SOMNUL ȘI CEASUL BIOLOGIC
Contrar a ceea ce se crede uneori, exceptând cazul persoanelor care suferă de insomnie, un somn de scurtă durată în timpul zilei nu afectează somnul de noapte. De fapt, acesta poate fi în acord cu un ritm circadian fin reglat. Pentru majoritatea oamenilor, ciclul de somn-trezire presupune a fi treaz timp de 16 ore si a dormi aproximativ 8 ore. Dar cei mai mulți dintre oameni nu cunosc faptul ca ceasul biologic are două perioade de declin energetic și al vigilenței pe parcursul unei zile: prima, la aproximativ ora 2 și o alta, în jurul orei 14. Nevoia de a dormi în timpul acestor ore este ridicată și poate deveni o provocare pentru persoanele private de somn. Specialiștii recomandă somnul din timpul zilei, mai ales în cazul în care nu s-a dormit pe parcursul nopții.