Mintea și corpul ni se modifică în timp, iar lucrurile nu mai funcționează întotdeauna așa cum ar trebui. Dar multe dintre aceste schimbări indezirabile pot fi prevenite urmând un stil de viață sănătos, îi asigură specialiștii scoțieni în medicina stilului de viață ai Clinicii Medic8 pe vârstnicii pentru care au elaborat un ghid adaptat vârstei a treia, rezumat în cele ce urmează.
Niciodată nu este prea târziu
Este adevărat că nu este niciodată prea târziu să începi practicarea unui stil de viață sănătos, dar ajută dacă ai fost în formă și sănătos în cea mai mare parte a vieții. Așadar, dacă ai fost întotdeauna atent la ceea ce mănânci și ai făcut exerciții fizice, atunci acest lucru va încetini rata cu care îmbătrânești. În plus, te va asigura că te vei bucura de sănătate în ultimii ani ai vieții.
„Formarea” mentală este la fel de importantă ca și starea fizică. Funcțiile noastre mentale încep să scadă pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce are ca rezultat pierderea memoriei pe termen scurt, uitarea și lipsa de concentrare. Poate fi mai greu să dobândești abilități noi și acest lucru duce de multe ori la lipsa de încredere în sine. Dar te poți menține activ mental rezolvând cuvinte încrucișate și Su Doku. Dieta și exercițiile fizice ajută, de asemenea, la fel ca și adoptarea unui hobby, învățarea de noi abilități sau socializarea.
Deci, ce poți face pentru a rămâne sănătos până la adânci bătrâneți?
Sfaturi pentru un stil de viață sănătos
Iată câteva recomandări pe care specialiștii scoțieni te îndeamnă să le urmezi și care contribuie la asigurarea unei bătrâneți mai sănătoase: renunță la fumat, consumă alcool cu moderație, fă gimnastică, adoptă o dietă corectă, păstrează-ți mintea activă, socializează, ieși la aer curat, asigură-te că ești în siguranță acasă, gândește pozitiv și renunță la fumat.
DACĂ FUMEZI, RENUNȚĂ!
Fumatul provoacă o serie întreagă de boli care includ afecțiunile inimii, cancer pulmonar, bronșită și osteoporoză. Acestea sunt dăunătoare în orice etapă a vieții, dar cu atât mai mult în ultimii ani. De exemplu, osteoporoza sau „subțierea oaselor” este cauza principală a căderilor la vârstnici. Poate fi dificil să renunți la fumat și poți crede că ești prea bătrân pentru a obține vreun beneficiu de pe urma asta, dar nu este cazul. Nu contează câți ani ai, deoarece renunțarea la fumat îți va îmbunătăți speranța de viață, ca să nu mai vorbim de sănătatea ta! Nu în ultimul rând, renunțarea la fumat va însemna o economie de bani!
CONSUMĂ ALCOOL CU MODERAȚIE!
Nu este nevoie să renunți complet la alcool, pentru că o băutură mică, ocazional consumată, nu-ți va ruina sănătatea. Un pahar de vin sau de bere poate fi chiar benefic, dar este important să nu exagerați mai ales când sunteți mai în vârstă. Consumul excesiv de alcool poate crește probabilitatea unei căderi, poate afecta memoria și concentrarea și poate duce la depresie. De asemenea, poate provoca osteoporoză și leziuni hepatice. Motivul principal pentru care consumul de alcool este mai mult o problemă pentru persoanele în vârstă este reprezentat de modificările fizice din organism, care reduc toleranța la alcool.
FĂ EXERCIȚII FIZICE!
Exercițiile fizice nu trebuie să fie obositoare, ci ceva care să îți facă plăcere și să constituie un bun antrenament pentru inimă. Medicii recomandă minimum 30 de minute de exerciții fizice pe zi, de cinci ori pe săptămână, dar cei mai mulți oameni nu ating niciodată acest deziderat. Dacă cele 30 de minute de exerciții fizice par mult, atunci, le poți împărți în trei intervale de câte 10 minute. De exemplu, ai putea merge la o plimbare dimineața și, apoi, ai putea face încă una după-amiaza. Geriatrii sunt de părere că e bine să încerci o serie de activități până când o descoperi pe cea care îți face plăcere. Variantele pot include mersul pe jos, înotul, antrenamentul cu greutăți, dans, ciclism și golf. Dacă ai un câine, nu ezita să îl scoți cât mai des la plimbare.
Dat fiind faptul că, pe măsură ce îmbătrânești, pierzi din masa musculară și câștigi grăsime corporală, exercițiul fizic este important. Mișcarea poate împiedica aceste două neajunsuri, ameliorează flexibilitatea, întărește sistemul imunitar și facilitează somnul. De asemenea, îmbunătățește starea de spirit și senzația de bunăstare generală. Dacă nu ai făcut exerciții de mult timp, este indicat, spun specialiștii, ca mai întâi să consulți medicul de familie. Începe, apoi, să construiești încet și cu răbdare.
MĂNÂNCĂ SĂNĂTOS!
Dacă ai mâncat întotdeauna sănătos, atunci însușirea unei diete echilibrate nu îți va ridica probleme. Dacă nu, ține cont de faptul că zicala „ești ceea ce mănânci“ este adevărată. Un regim alimentar nociv este, pentru vârstnici, o problemă și mai mare decât pentru cei mai tineri, deoarece metabolismul bătrânilor tinde să devină din ce în ce mai lent, ceea ce duce la o creștere a grăsimii corporale. Așa ca încearcă să ai o dietă echilibrată, care să conțină suficiente fructe si legume proaspete, pâine, paste și orez, carne, pește, unele produse lactate și ouă. Grăsimile și zahărul trebuie evitate pe cât de mult posibil. De asemenea, asigură-te că bei suficiente lichide, între care apa este întotdeauna cea mai bună. Tentația pentru „puțin din ceea ce îți place“ nu este o problemă, atâta timp cât există moderație.
RĂMÂI ACTIV MENTAL!
Uitarea și problemele de memorie sunt o parte firească a îmbătrânirii. Mintea noastră încetinește ca urmare a îmbătrânirii, acesta nefiind însă cazul tuturor. Unii oameni pot observa o anume alterare la cincizeci de ani, iar alții rămân ageri mental până la nouăzeci de ani. Capacitatea de a învăța lucruri noi și de a dobândi cunoștințe se păstrează și la vârste înaintate, dar procesul de învățare poate dura puțin mai mult. Un exemplu este numărul mare de persoane în vârstă care folosesc internetul sau telefonul mobil. Poate că le va lua ceva mai mult să învețe cum să facă acest lucru, dar până la urmă reușesc. Activități ca aceasta și altele, cum ar fi cuvintele încrucișate și chestionarele, pot oferi creierului un „antrenament mental“.
NU EZITA SĂ SOCIALIZEZI!
O altă problemă a bătrâneții este aceea a izolării. Mulți oameni în vârstă trăiesc singuri și pierd interacțiunea socială care i-ar putea ajuta să se mențină activi mental. Doar câteva ore de contact pe săptămână cu o altă persoană este un bun ajutor în această direcție. S-a descoperit că a avea o rețea puternică de rude și prieteni poate ajuta la prevenirea singurătății. Acest lucru vă poate menține, de asemenea, pozitivi și implicați în societate.
IEȘI LA AER CURAT!
A ieși la aer curat este important pentru sănătatea oaselor, precum și pentru sănătatea ta generală. Se știe că lumina soarelui produce vitamina D în corpurile noastre, ceea ce contribuie la sănătatea oaselor. Oasele noastre încep să se subțieze pe măsură ce îmbătrânim, în special la femei, așa că orice le menține puternice este vital. În plus, a sta în aer liber ne face să ne simțim bine.
ASIGURĂ-TE CĂ ACASĂ EȘTI ÎN SIGURANȚĂ!
Odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce oasele devin fragile, articulațiile devin mai puțin flexibile și echilibrul nu mai este la fel de bun ca în tinerețe, crește și probabilitatea de a cădea mai ușor. Pentru a preveni acest lucru, este necesară o verificare în casă și în jurul casei, care să elimine orice obstrucție care ar putea provoca o cădere și orice alte pericole dificil de surmontat pentru o persoană vârstnică.
GÂNDEȘTE POZITIV!
A gândi pozitiv este foarte important și este ușor de pus în practică dacă ești sănătos, ai o viață socială activă și fără griji legate de bani. Dar chiar dacă nu beneficiezi de toate aceste avantaje, o gândire pozitivă te poate ajuta să îți îndrepți gândurile către câteva aspecte pozitive, cum ar fi amintirile plăcute. Acest lucru poate îmbunătăți starea de spirit și poate întări sistemul imunitar.