Un nou studiu publicat în revista The Lancet prezice o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de prostată. Conform previziunilor, numărul de cazuri ar putea ajunge la 2,9 milioane anual până în 2040, dublu faţă de 1,4 milioane în 2020.
Creşterea va fi resimţită în special în ţările cu venituri mici şi medii, unde se preconizează o creştere a deceselor cu 85%.
Motivele creşterii
Îmbătrânirea populaţiei: Vârsta de peste 50 de ani este un factor major de risc pentru cancerul de prostată.
Lipsa programelor de screening eficiente: Multe ţări nu au programe de screening recomandate pentru cancerul de prostată, iar cele existente pot fi ineficiente.
Inegalităţi în accesul la diagnostic şi tratament: Bărbaţii din ţările cu venituri mici şi medii au adesea un acces limitat la diagnostic şi tratament de calitate.
Cancerul de prostată este deja una dintre cele mai frecvente tumori la populaţia masculină. Reprezintă 15% din toate cancerele masculine şi este a doua cauză de mortalitate prin cancer la nivel mondial, după cancerul pulmonar.
Deşi cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbaţi în 112 ţări din întreaga lume, decesele cauzate de cancerul de prostată au scăzut semnificativ în majoritatea ţărilor cu venituri mari de la mijlocul anilor 1990, parţial datorită screening-ului aplicat populaţiei masculine. Acestea se bazează pe măsurarea PSA, un simplu test de sânge.
Comisia Lancet a examinat cazul Regatului Unit, unde screeningul prin măsurarea PSA este utilizat doar în cazul bărbaţilor în vârstă de 50 de ani sau peste care decid să se supună acestuia după ce au discutat cu medicul lor.